El selectiu espanyol ha viscut una jornada tranquil·la i de moviments moderats, i ha confiat en els resultats empresarials a l'expectativa de les dues referències macro més importants de la setmana: l'informe d'ocupació dels EUA i els resultats de Telefónica.
- 11.798,100
- -0,12%
L'IBEX-35 ha tancat la sessió d’aquest dimarts amb una pujada del 0,45% i una cotització de 10.465 punts, els màxims del dia. Per la seva banda, les borses europees han acabat la jornada planes, amb signe mixt.
Repsol ha estat una de les empreses amb més bon comportament al parquet madrileny, fins al punt que s'ha convertit en el millor valor de la jornada. En concret, les seves accions han tancat la sessió amb un rebot del 7,35%, animat, en part, per la pujada del 2,5% que experimentava el petroli.
També ha estat significativa la pujada de les companyies de l’acer de l'IBEX, que han ajudat el selectiu a mantenir-se en terreny positiu. Mentre que Acerinox ha tancat amb guanys del 3,78%, ArcelorMittal ho ha fet amb pujades del 3,85%.
No obstant això, els experts assenyalen Telefónica com la responsable que el selectiu es mantingui en els nivells actuals, ja que és una de les companyies que més pes té en el parquet. Després dels mals resultats presentats per BBVA i Santander la setmana passada, Telefónica ha estat el valor que ha suportat la pujada, i ara els inversors estan a l'expectativa de conèixer els seus comptes trimestrals, que es publicaran aquest divendres. En tancar la sessió, els títols de l’operadora pujaven un 0,54%.
Segons ha comentat Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, aquest dimarts «hem tingut una sessió bastant lateral, marcada de nou per la influència dels resultats empresarials en els seus sectorials corresponents».
Tal com ha destacat, «després de tancar l'octubre amb la pujada mensual més important des del 2011, les borses continuen mostrant una gran fortalesa». «En total, els ascensos des del 28 de setembre superen el 15% a la majoria d'índexs europeus i el 10% a Wall Street, i fins i tot hi ha un potencial alcista que podria ser recorregut amb el permís dels bancs centrals, que mantindran les seves reunions clau al desembre.»
LA BANCA, EN EL PUNT DE MIRA
Els resultats empresarials han estat els que han marcat el comportament dels mercats aquest dimarts. A Espanya destaquen els comptes de Liberbank. En concret, l’entitat ha publicat un benefici net de 167 milions d'euros per al període del gener al setembre, xifra que és un 35% superior als 123 milions del mateix període del 2014 i supera les previsions dels analistes. La companyia ha pujat amb força al mercat continu, on ha tancat la jornada amb una alça del 2,29%.
Per la seva banda, UBS ha publicat un benefici ajustat abans d'impostos per al tercer trimestre de 979 milions de francs suïssos, «en un escenari econòmic molt complex», segons ha assenyalat l'entitat en una nota de premsa. El benefici net atribuïble ha estat de 2.068 milions de francs suïssos, amb un benefici per acció de 0,54 francs suïssos, encara que l'entitat no ha aconseguit el favor dels inversors i ha caigut un 4,55%.
UNES DADES DE L'ATUR PITJORS DEL QUE S’ESPERAVA
A Espanya, a més, aquest dimarts s'han conegut les dades d'atur del mes d'octubre, que han estat pitjors del que s’esperava. Segons ha anunciat el Ministeri d'Ocupació, l'atur va pujar de 82.327 persones el mes passat, en comparació de la pujada esperada de 70.300 persones anticipada pel consens i la pujada de 26.100 persones registrada al setembre.
Es tracta del tercer mes consecutiu en què augmenta l’atur, de manera que el nombre d'aturats registrats és ja de 4.176.369 persones.
No obstant això, als EUA la sensació és ben diferent després de la publicació de les dades de l’ISM de Nova York. Aquest índex, que mesura l'activitat manufacturera a Manhattan, va ser millor del que s’esperava a l'octubre, mes en què va registrar una dada de 65,8, en comparació de la dada de 45,7 prevista pel consens. Es tracta del rebot més important dels últims 12 anys, que s’aconsegueix des dels mínims de sis anys registrats al setembre, en què la dada de l’ISM es va contreure per primera vegada en vuit mesos i va ser de 44,5.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que la sessió d'aquest dimarts «ha estat una mica estranya, ja que, d'una banda, Repsol s'ha disparat un 7,35% i hem vist fortes pujades en títols com ArcelorMittal i Acerinox».
«Tot i això, en realitat qui continua actuant com a suport de l'IBEX-35 és Telefónica, que durant l'última setmana ha estat capaç de compensar les fortes pèrdues de títols com BBVA i Banco Santander», ha remarcat l'expert, que diu que «aquest divendres estarem atents a la reacció dels títols als resultats de Telefónica, ja que si aquests no són ben rebuts pels inversors perdríem el motor principal que ha estat aguantant l’IBEX-35 en les últimes sessions».
A més, ha remarcat que, «des del punt de vista tècnic, tot continua igual. En realitat, fins que no superem el nivell de 10.600 punts (en preus de tancament), no tindrem nous senyals de fortalesa; per sota, haurem de vigilar el suport de 10.258 punts».