bolsa madrid ibex

L'IBEX ha tancat la setmana amb pujades tant en l'acumulat setmanal com durant la sessió, encara que lluny de grans moviments. Després del cap de setmana, arribarà un nou repte polític per als inversors, amb el ple d'investidura de Catalunya i la votació de la moció d'independència presentada pels partits secessionistes Junts pel Sí i la CUP.

  • 11.435,700
  • -0,28%

Però aquest divendres l'atenció s’ha centrat en els resultats trimestrals de Telefónica i les dades d'ocupació del mes d'octubre als Estats Units.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 puja un 0,21%, fins a 10.453,20 punts, i acumula uns guanys setmanals del 0,89%. Per la seva banda, les principals borses europees es revaloren un 1,5% de mitjana aquesta setmana després d'una jornada que han tancat amb resultats mixtos.

ECONOMIA

Les dades d'ocupació als Estats Units corresponents al mes d'octubre han estat molt millors del que s’esperava, la qual cosa apropa la pujada de tipus d'interès que la Fed s’està plantejant per al mes de desembre.

L'informe d'ocupació posa de manifest la creació de 271.000 llocs de treball a l'octubre, la xifra més alta de tot l'exercici 2015. El consens esperava una dada de 180.000 llocs de treball. Per la seva banda, la taxa d'atur ha baixat fins al 5,0%, amb la qual cosa se situa en mínims des de l'abril del 2008. Els analistes esperaven que es mantingués en el 5,1%.

«És el tipus d'informe d'ocupació que la Fed hauria volgut veure al setembre, quan es trobava en el precipici d'una decisió agressiva», assenyala Connor Campbell, analista financer de Spreadex. No obstant això, «després que Yellen declarés que una pujada tipus és una “possibilitat real” i Dennis Lockhart (president de la Fed d'Atlanta) pregonés la fortalesa de l'economia dels Estats Units, les dades d'aquest divendres han estat una manera succinta de dir als mercats que estiguin preparats per a una (possible) pujada de tipus al final de l'any».

Després d'aquestes dades, Campbell assenyala que els mercats de la zona euro s'han debatut «entre les pèrdues per temor a una pujada de tipus i els guanys per les ganes d'un euro depreciat».

EMPRESES

Telefònica ha caigut un 1,38% després de publicar els seus resultats del tercer trimestre. L'operadora presidida per César Alierta va constatar un increment del benefici de l'1,9% durant el tercer trimestre, fins a 884 milions d'euros, respecte al mateix període del 2014. Malgrat aquest increment, el resultat s’ha situat per sota de les previsions dels analistes.

Inditex és el valor que més ha caigut del selectiu (-4,12%) després d'una retallada de recomanació de Société Générale.

El millor valor de la sessió ha estat FCC, que ha pujat un 4,59%, seguit de Banco Popular i Caixabank, que han pujat un 4,01% i un 4,13%, respectivament.

ANÀLISI TÈCNICA

«L'IBEX-35 tanca la sessió pràcticament pla però clarament lluny dels mínims del dia. Ha marcat un mínim durant la sessió de 10.318 punts, relativament lluny del suport que presenta en el nivell de 10.238 punts», recorda José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Així doncs, apunta que «no ens atrevim a perforar suports, però tampoc a superar resistències». No obstant això, «i sense fer gaire soroll, la resta d'índexs europeus continuen incrementant aquesta gran bretxa que hi ha entre les borses europees i l’IBEX-35». «Clarament, els nostres veïns europeus pugen per sobre del 10%, mentre que nosaltres ho fem lleugerament per sobre de l’1%», indica aquest analista.

El més rellevant de la setmana des del punt de vista tècnic «ha estat l'intent, per partida doble, de superar la resistència de 10.600 punts. Només per sobre dels 10.600 punts tindrem, en teoria, la confirmació de l'inici d'un nou tram alcista, com a mínim, cap al nivell de 10.835 punts (per on passa l’MM200)». Per la banda dels suports, «tot continuarà més o menys tranquil mentre no es perfori el nivell de 10.258 punts».

contador