rajoy

Mariano Rajoy acaba de comparèixer en una declaració institucional per explicar els passos que té previst seguir el Govern per deixar sense efecte la declaració sobiranista que ha aprovat aquest matí el Parlament de Catalunya.

Dimecres signarà el recurs d'inconstitucionalitat i sol·licitarà la suspensió immediata d'aquesta iniciativa, ha explicat Rajoy. «No es produirà cap fractura a Espanya», ha assegurat. «Utilitzarem tota la llei: aquest és el primer pas i m'agradaria que fos l'últim», ha afegit.

Rajoy ha posat l’accent sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'únic membre de l'Executiu català que no està en funcions. El president demanarà que la decisió sigui comunicada a Forcadell perquè tingui en compte que la resolució «no té valor».

SOL·LICITUD AL CONSELL D'ESTAT

El president espanyol ha signat la sol·licitud de dictamen al Consell d'Estat, al qual ha demanat que aquest s'emeti en el termini de 24 hores. Una vegada es produeixi el dictamen, demà dimarts es reunirà la Comissió de Secretaris d'Estat i Sotssecretaris, que elevarà la proposta de recurs al Govern.

I dimecres tindrà lloc la reunió del Consell de Ministres amb la finalitat d'aprovar la presentació del recurs davant el TC, i amb això, el president, ha dit, sol·licitarà la «suspensió immediata» d'aquesta iniciativa i «de tots els seus possibles efectes».

El cap de l'Executiu ha assegurat que demà es reunirà per abordar aquest assumpte amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i també parlarà amb la resta de líders polítics, segons Europa Press. El líder socialista també ha fet una declaració en la qual ha mostrat el seu rebuig a la declaració sobiranista a Catalunya, ja que considera que no té el suport de la majoria de catalans.

DECLARACIÓ DEL PARLAMENT DE CATALUNYA

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns en ple extraordinari la proposta de resolució de JxSí i la CUP, que marca «solemnement l'inici del procés de creació de l'Estat català independent en forma de república», cosa que els sobiranistes han qualificat de ruptura democràtica.

La iniciativa, que parla de «procés de desconnexió» entre Catalunya i la resta de l'Estat, s'ha aprovat amb els vots dels dos grups sobiranistes, enfront dels de la resta. Davant una més que previsible suspensió de la resolució per part del Tribunal Constitucional (TC), el text recull que el Parlament no se supeditarà «a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol ni, en particular, a les del TC».

contador