La política monetària de la Reserva Federal (Fed) està alimentant una bombolla. Ho adverteix el prestigiós Marc Faber, també conegut com Dr. Doom o Dr. Catàstrofe i se suma a les prediccions pessimistes d'altres noms molt prestigiosos.

També l'ex de Pimco, Mohamed El-Erian o el Premi Nobel d'Economia, Robert Shiller, han parlat recentment sobre l'augment de les possibilitats d'una recessió als Estats Units i la frivolitat dels mercats de valors, respectivament.

"Diguem que vostè és una persona jove i està començant a treballar. Als 70, als Estats Units, amb 20 hores de treball podies comprar accions de l’S&P. ​​Ara, necessito més de 90 hores de treball per comprar accions de l'S&P si ets jove i tens uns ingressos mitjans", ha assenyalat Faber en una entrevista a CNBC.

"La Fed, bàsicament, ha creat amb els seus col•legues del Japó i el Banc Central Europeu (BCE) i del Banc d'Anglaterra (BOE), una bombolla d'actius colossal. I les declaracions de cara al futur seran decebedores".

ELS GUANYS NO ES REPARTEIXEN EQUITATIVAMENT

Els bancs centrals han generat una facilitat de liquiditat en el mercat a través de les seves polítiques de tipus d'interès zero i, de vegades, a través de tipus fins i tot negatius, així com a través de la compra d'actius. Això ha fet pujar els preus d'una àmplia gamma d'actius.

Faber ha assenyalat, a més, que els guanys no es reparteixen de manera equitativa entre la població. "Vam tenir un dia fort a Wall Street, però en la borsa de valors de Nova York, de les més de 3.000 accions que s'estan negociant, només menys de 100 van fer màxims de 12 mesos. L'avanç és molt estret".

"Alguns mercats segueixen estan forts, però la majoria ja no es mou cap a dalt, de manera que l'avanç d'aquesta inflació en el preu dels actius s'ha anat reduint de manera significativa", va dir Faber.

Però mentre Faber es coneix com Dr. Boom pels seu pessimisme, aquest cop hi ha d'altres veus, com El-Erian, que opinen el mateix. De fet, l'ex de Pimco ha augmentat el risc de recessió d'un 25% al 30%.

contador