L'inversor rus Mikhaïl Fridman ha arribat al 29% del capital, cosa que deixa el seu fons d'inversió, LetterOne Investment, a punt de llançar una OPA sobre el 100% de la cadena de supermercats.
- 0,013€
- 1,63%
Fridman controla de manera directa el 15% de DIA, però, a més, comptava amb un instrument derivat (denominat compra a termini garantida) per comprar un altre 10% a principis de novembre.
Ara, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), ha augmentat fins al 14% la seva opció de compra a termini garantida i, a més, ha anticipat el 19 d'octubre des del 2 de novembre la data de venciment d'aquest instrument financer.
Les accions de DIA cotitzaven amb caigudes del 0,7%, fins als 1,96 euros, a prop del seu mínim històric (ajustat per dividends) marcat fa unes setmanes a nivells de 1,8075 euros per títol. Encara que després d'aquesta notícia, han repuntat un 3%, fins als 2,1 euros. El seu valor en borsa, en qualsevol cas, s'ha reduït fins a poc més de 1.200 milions d'euros.
Amb aquest moviment, Fridman reduiria de manera important el preu mitjà al qual ha comprat la seva participació en la cadena de supermercats, ja que les seves primeres operacions les va realitzar quan el valor cotitzava a prop de 6 euros per acció.
En aquest sentit, Bolsamania ja ha publicat que Fridman acumula centenars de milions d'euros en minusvalideses per la seva entrada en la cadena de supermercats. Per exemple, l'agost de 2017, LetterOne va comprar el 3% del capital després d'adquirir 18,7 milions d'accions quan cotitzaven a 5,70 euros.
L'augment de participació de Fridman també coincideix amb el replegament en el capital del fons Baillie Gifford, fins ara un dels seus accionistes principals però que durant les últimes setmanes ha reduït la seva presència fins al 8,5% des del 10%.
Fins al moment, Fridman sempre ha comunicat a la CNMV que no té intenció de llançar una OPA sobre el 100% del capital, però la veritat és que el seu moviment l'ha deixat a la vora del límit màxim (29,9%) per no haver de comprar tota la companyia.
El model de negoci de la cadena de supermercats ha estat posat en dubte pel mercat, cosael que ha portat els inversors baixistes a prendre posicions de manera molt important en el valor. Segons les últimes dades comunicades a la CNMV, el 20,83% del capital està en mans d'inversors curts.
El mal comportament borsari de la cadena i aquesta acumulació de posicions baixistes també han fet saltar els rumors sobre una possible operació corporativa, ja sigui mitjançant una OPA de Fridman o mitjançant la venda del grup a gegants del comerç electrònic com Amazon, que busquen fer-se un buit al sector de l'alimentació.
DIA i Amazon ja col·laboren a Espanya. El febrer, van arribar a un acord per ampliar el servei de compra en línia i de lliurament que ja tenien a Madrid i Barcelona a la ciutat de València, a través de la botiga virtual que la Plaça de Dia té a Amazon Prime Now.
Sobre la possibilitat que Fridman llanci una OPA, Ana Gómez, experta de Renta 4 comenta que "ens sembla un escenari ara més probable, però no ho veiem a curt termini". Sobretot perquè LetterOne hauria de llançar la seva oferta a un preu "no inferior al més elevat que l'oferent hagués pagat durant els 12 mesos previs a l'anunci".