• Podria redundar en una millor gestió o en una baixada de comissions en alguns fons
ep presidentela cnmv sebastian albella encursola apiesantander
UIMP

El supervisor espanyol, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), pressionarà la falsa gestió activa amb noves obligacions als fons d'inversió sobre els seus índexs de referència per fer més transparent el mercat.

A Espanya, és pràctica generalitzada que el document de dades fonamentals (DFI) per a l'inversor d'un fons inclogui l'índex de referència que el fons utilitza. No obstant això, en línia amb les recomanacions d'ESMA -la CNMV europea- i amb les millors pràctiques d'altres països com Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit, el supervisor espanyol considera necessari que les gestores apliquin nous criteris per tal de millorar la informació aportada als inversors, per perseguir així el closet indexing, com els anglosaxons anomenen la falsa gestió activa.

NOVETATS ALS DFI DELS FONS

A l'apartat d'Objectius i Política d'Inversió, en els casos en què s'inclogui informació d'un índex de referència s'haurà d'especificar si aquest s'utilitza en termes merament informatius o comparatius (és a dir, sense condicionar la llibertat del gestor) o si, per contra, en major o menor mesura la gestió es vincula a l'índex de referència.

En aquest últim cas, haurà d'aportar informació addicional sobre el grau de llibertat de la gestió pel que fa a l'índex, i poden constituir tal informació per exemple, en límits de tracking error, de correlació, de nivells d'exposició a emissors que componen l'índex o, fins i tot, en el rang en què es podrien moure les sobreponderaciones o infraponderaciones respecte a l'índex de referència. Per exemple, entre un 0% i un 5%.

I aquesta informació al DFI dels fons s'haurà d'incloure a la següent actualització d'aquest document que es realitzi per part de la gestora.

INFORMACIÓ PÚBLICA PERIÒDICA DELS FONS

Haurà d'aportar-se informació sobre el grau de discrecionalitat en la gestió realitzada durant el període i, en el cas que, en major o menor mesura, estigui vinculada a un índex, detallar l'evolució del fons en comparació amb la del benchmark, així com qualsevol altra informació addicional que la gestora consideri oportú aportar-hi, com tracking error, total d'exposició sobre el patrimoni que es manté en components de l'índex, active share o nivell de coincidència en l'ordre de les posicions respecte al de l'esmentat benchmark, entre d'altres.

La CNMV adverteix que tindrà en compte el contingut del comunicat actual en les seves actuacions de supervisió i registre. Aquesta mesura podria redundar en una millor gestió per part de les entitats o, si no, en una baixada de comissions en els fons que es cataloguen com a actius però no ho són totalment.

El closet indexing es refereix als casos en què un fons es presenta als seus documents informatius com gestió activa tot i realitzar una gestió molt propera a un índex (benchmark) i, per tant, amb una política d'inversió la implementació requereix la dedicació de menys recursos per part de la gestora, cosa que "hauria de ser tingut en compte pels inversors en valorar el nivell de comissions de gestió del fons, tenint en compte que això hauria de normalment donar lloc a una comissió de gestió menor davant la pròpia d'un fons actiu", relatava ESMA en un comunicat de 2016.

contador