El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat aquest dimecres que hi ha "moltes opcions" per abordar la situació amb l'Iran que no impliquen una guerra amb el país, arran dels últims atacs contra refineries a l'Aràbia Saudita. Justament, aquest dimecres, ha ordenat al Departament del Tresor que augmenti "substancialment" les sancions contra l'Iran. Així ho ha confirmat el mateix president nord-americà a través del seu compte de Twitter, encara que no ha especificat quin tipus de mesures té previst imposar al país de l'Orient Mitjà.
"Veurem què passa. Tenim moltes opcions que estem considerant. Hi ha moltes opcions", ha assenyalat, abans d'afegir que "hi ha últimes opcions i opcions que són molt menors que aquestes".
Així, ha aclarit que amb "últimes opcions" es refereix a "anar a la guerra", i alhora ha descartat l'opció d'una guerra nuclear, segons les transcripcions facilitades per la Casa Blanca.
Les paraules de Trump han arribat després que el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, acusés l'Iran de cometre un "acte de guerra" després de l'atac contra les refineries de l'empresa petroliera estatal saudita, Aramco, del qual Teheran s'ha desvinculat.
Així, ha acusat els hutis de mentir en reclamar l'autoria de l'atac, alhora que ha ressaltat que els rebels iemenites "estan completament sota la bota dels iranians". Pompeo ha ressaltat que els hutis haurien realitzat la reclamació "seguint ordres de l'Iran".
Durant la jornada d'aquest dimecres, el govern de l'Aràbia Saudita ha considerat "innegable" que l'Iran és el responsable de l'atac i ha exposat les restes d'armament que suposadament avalarien aquesta acusació.
Un portaveu del Ministeri de Defensa saudita, Turki al Malki, ha assegurat davant els mitjans que es van utilitzar 25 drons i míssils de creuer per atacar dissabte passat les dues refineries. Es tracta, ha afegit, d'aparells no tripulats del tipus Delta Wing i de míssils 'Ja Ali', utilitzats per la Guàrdia Revolucionària iraniana.
En resposta, Hesamedín Ashena, assessor de la Presidència iranià, ha ressaltat que "la roda de premsa (d'Al Malki) demostra que l'Aràbia Saudita no sap res sobre on es van fer els míssils i drons i des d'on van ser disparats".
En un missatge al seu compte a la xarxa social Twitter, Ashena ha afegit que les autoritats saudites "no han explicat per què el sistema de defensa del país va fracassar a l'hora d'interceptar-ho".
ELS HUTIS INSISTEIXEN EN LA SEVA AUTORIA
Per la seva banda, els rebels hutis, han insistit en la seva autoria i han defensat el seu dret a respondre a les operacions que porta a terme al Iemen la coalició que lidera Aràbia Saudita.
Un portaveu de la insurgència iemenita ha subratllat aquest dimecres que l'Aràbia Saudita ha falsificat les proves per ocultar el dany causat a les instal·lacions de la petroliera Aramco. "La destrucció (...) és molt més gran que la que han reconegut", ha assegurat, segons la cadena afí Al Masirah.
Una de les instal·lacions atacades es troba a Abqaiq, a prop de Damman, a la Província Oriental, mentre que l'altra es troba al jaciment petrolier de Hijrat Jureu.
Els insurgents -que compten amb el suport de Teheran en el marc del conflicte a Iemen- ja van advertir dilluns que les instal·lacions de la petroliera estatal saudita segueixen sent un objectiu que podria ser atacat "en qualsevol moment".