• Trump ha criticat en nombroses ocasions les pràctiques comercials de Pequín
cbtrump232

L'amenaça d'una guerra comercial entre Xina i EUA torna a planejar sobre els mercats. Després que a la fi de juliol s'observés escàs progrés en la primera de les converses oficials programades entre tots dos països per abordar les seves relacions en matèria de comerç exterior, el president d'Estats Units, Donald Trump, està estudiant la possibilitat d'obrir una recerca sobre pràctiques comercials "injustes" contra Xina. S'emmarcarà en la llei de Comerç de 1974, segons ha informat aquest dimarts un alt càrrec de l'Administració del dirigent.

El magnat està considerant posar al representant de Comerç dels Estats Units Robert Lighthizer al capdavant d'una perquisició sobre les pràctiques comercials de Xina.

L'article 301 de la llei de Comerç de 1974 permet al president del Estats Units imposar de forma unilateral tarifes o restriccions comercials per protegir les indústries nord-americanes de "pràctiques comercials injustes" per part de tercers països, com a violacions d'acords comercials i pràctiques comercials "discriminatòries".

Washington té una llarga llista de greuges comercials realitzats per Xina, la qual inclou acusacions de robatoris de propietat intel·lectual nord-americana.

Trump ha criticat en nombroses ocasions les pràctiques comercials de Pequín, però el seu interès a penalitzar al país asiàtic ha augmentat a causa de la seva preocupació per la falta de voluntat política mostrada pel Govern xinès davant la creixent amenaça que suposa Corea del Nord a la regió.

El Ministeri d'Afers exteriors de Xina ha indicat que Pequín no és l'únic responsable i que les accions de Corea del Nord en relació amb el seu programa nuclear requereixen una acció conjunta per part de la comunitat internacional.

La clàusula 301 va ser utilitzada en nombroses ocasions en els anys 80 per combatre la importació de productes japonesos, una dècada en la qual Lighthizer va figurar com a vice representant de Comerç dels Estats Units. L'ús d'aquest article va descendir en 1995 amb la formació de l'Organització Mundial del Comerç.

POCS PROGRESSOS

Aquesta decisió arriba amb prou feines 10 dies després que se celebrés el primer conclave entre els responsables de comerç exterior de tots dos països a Washington. S'esperava poc de la trobada entre el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, el secretari de Comerç nord-americà, Wilbur Ross, i el viceprimerministro xinès Wang Yang, però malgrat les baixes expectatives, l'esdeveniment va resultar decebedor.

El conclave ni tan sols va aconseguir la meta prevista que es ratifiqués l'obertura del mercat xinès per a les companyies nord-americanes, com a signe de bona voluntat cap a Washington o que es confirmés el marc d'un any per a futures negociacions. La sensació que va quedar a Washington és que el diàleg va ser "poc satisfactori", segons declaracions de la consultora Euràsia Group a la 'CNBC'.

De fet, les converses no van aconseguir cap acord sobre noves mesures importants per reduir el dèficit comercial dels Estats Units amb Xina, posant en dubte les relacions econòmiques i de seguretat del president Donald Trump amb Pequín.

Noticias relacionadas

contador