El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquest dimecres que la Casa Blanca cooperaria amb la recerca de la Cambra de Representants sobre un possible procés de destitució parlamentària ('impeachment') contra ell "si les normes són justes".
"Ho faríem, si ens donen els nostres drets", ha assenyalat, abans de criticar als demòcrates de la Cambra de Representants per "*eviscerar les normes" i "no donar-los un tractament just", segons ha informat la cadena de televisió CNN.
Així mateix, ha avançat que la recerca seria amb el temps recorreguda davant el Tribunal Suprem, al mateix temps que ha reiterat que la seva trucada amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, va ser "una trucada telefònica perfecta".
Hores abans, el exvicepresidente estatunidenc Joe Biden, un dels precandidats demòcrates a les presidencials de 2020, havia advocat per obrir un procés 'impeachment' contra el president del país.
Durant un acte de campanya, ha assenyalat que "amb les seves paraules i les seves accions, Trump s'ha imputat a si mateix en obstruir la justícia i negar-se a col·laborar amb la recerca del Congrés" sobre la possible obertura d'un procés de 'impeachment'.
"S'ha condemnat a si mateix davant els ulls del món i el poble estatunidenc", ha dit, abans de recalcar que "és obvi que ha comès actes que mereixen un 'impeachment'".
La Casa Blanca va anunciar formalment el dimarts que no cooperarà amb les recerques de cara a la possible obertura d'un procés de destitució parlamentària contra el mandatari.
Pat Cipollone, un dels advocats de la Casa Blanca, va argumentar que la mateixa "ha estat dissenyada i aplicada d'una forma que viola la imparcialitat fonamental i el procés degut, tal com contempla la Constitució".
Així mateix, ha ressaltat que la recerca, que ha titllat de "il·legítima" és "invàlida" pel fet que no hi ha hagut una votació per a la seva obertura, al mateix temps que ha argumentat que el propòsit de la mateixa és "influenciar en les eleccions" presidencials de 2020.
"Mai en la nostra història ha portat la Cambra de Representants, sota el control de qualsevol partit polític, al poble estatunidenc pel perillós camí que semblen decidits a seguir", va criticar.
Així, va manifestar que "atès que la recerca manca de qualsevol fonament constitucional, qualsevol pretensió d'imparcialitat o si més no les proteccions més elementals del degut procés, no es pot esperar que l'Executiu participi en ella".