Wall Street comença la segona setmana de juny amb pèrdues després del tancament mixt de divendres, quan es van conèixer les últimes dades d'ocupació. La setmana passada, el Nasdaq va liderar l'avenç dels selectius novaiorquesos amb un repunt del 4,56%, acumulant cinc dies consecutius de guanys, mentre que l'S&P 500 va registrar un augment de l'1,94% i el Dow Jones, del 0, 77%.
- 43.325,80
- -
Així mateix, aquest dilluns començarà la temporada de resultats trimestrals de les companyies nord-americanes, encara que els primers comptes d'empreses de pes al parquet novaiorquès no arribaran fins dijous. D'altra banda, en un dia de poques dades macro, la notícia continua sent la Xina i l'avenç de la Covid-19 a Xangai, així com a la fallida compra de Twitter per part d'Elon Musk.
RESULTATS MARCATS PER LA INFLACIÓ
La publicació de l'informe d'ocupació del juny va donar dades més positives de les esperades pel consens, cosa que va donar una mica d'aire als inversors que temien que la desacceleració econòmica estigués més a prop del previst. Segons alguns analistes, aquestes dades recolzaran el full de ruta de la Reserva Federal (Fed), que planeja estendre les fortes pujades de tipus de les darreres reunions per contenir la inflació.
"Amb els temors de recessió que pesen sobre els mercats, els inversors estan molt centrats en els beneficis empresarials per obtenir pistes més grans sobre la salut de les empreses nord-americanes i de l'economia en general", assenyala Greg Bassuk, director executiu d'AXS Investments.
En aquest sentit, la primera prova del cotó per a l'economia nord-americana arribarà dimecres amb la publicació de l'IPC del juny i la del Llibre Beix de la Fed, així com de la balança pressupostària. A més, dijous es coneixerà l'índex de preus de producció, alhora que JP Morgan i Morgan Stanley faran públics els comptes dels últims tres mesos, mentre que Citigroup i Wells Fargo faran el mateix divendres. Per la seva banda, PepsiCo publicarà els resultats del segon trimestre del 2022 aquest dimarts.
"Caldrà estar atents al que diguin sobre l'impacte, que en principi ha de ser favorable, de l'alça de tipus als marges, així com de l'evolució de la demanda de crèdit i de la solvència dels seus clients", indica Juan Fernández -Figares, director d'anàlisi de Link Securities, que espera una temporada de resultats “mogudeta” en què no descarta “sorpreses tant positives com negatives, cosa que comportarà, en els dos casos, revisions d'estimacions, valoracions i recomanacions per part dels analistes i, per tant, importants moviments a les cotitzacions de moltes companyies”.
“Un segon trimestre fort podria estar acompanyat de perspectives molt conservadores. Enfront dels elevats costos de les matèries primeres, les empreses hauran de tenir en compte fins a quin punt es podran repercutir en els consumidors i com mantenir uns beneficis vigorosos amb els vents en contra de l'economia, la geopolítica i altres factors”, apunta Bassuk.
MUSK CANCEL·LA LA COMPRA DE TWITTER
Ha estat el culebró dels darrers mesos i, de moment, sembla que no tindrà final feliç. El conseller delegat de Tesla, Elon Musk, va anunciar divendres passat la seva renúncia a aconseguir Twitter a través d'una fastuosa OPA de 44.000 milions de dòlars. L'operació estava encallada des de fa diverses setmanes entre desavinences del magnat amb la junta directiva de Twitter i els dubtes de Musk sobre aspectes clau, com el nombre de bots i comptes de correu brossa presents a la xarxa de microblogging.
Finalment, l'equip legal del magnat va informar de la decisió de paralitzar la compra després d'haver sol·licitat formalment informació relacionada amb aquests aspectes, així com la manera de Twitter d'auditar i suspendre aquests comptes. A la carta compartida pels seus advocats, Musk assenyalava que Twitter havia incorregut en l'“incompliment substancial de múltiples disposicions” de l'acord que van signar totes dues al mes d'abril, un acord que comporta una penalització de 1.000 milions de dòlars per a qualsevol de les parts que es retirés de l'operació.
A l'obertura d'aquest dilluns Twitter cau un 6,35%. Durant els darrers tres mesos, la companyia acumula unes caigudes superiors al 21%, penalitzada per les anades i vingudes de Musk. D'altra banda, Tesla anticipa suaus guanys després de conèixer-se la notícia i tancar divendres amb un repunt superior al 2,5%. Amb tot, els títols del fabricant de vehicles elèctrics han perdut un terç del seu valor des que es conegués la participació inicial de Musk a la xarxa social al mes d'abril passat.
ALERTA COVID A XANGAI
Mentrestant, a l'altra banda del planeta, els inversors temen més que mai que es produeixin nous confinaments massius a Xangai, el centre financer de la Xina, després que la ciutat hagi informat del descobriment d'una nova subvariant de la contagiosa òmicron anomenada BA.5.2.1.
Segons informa Reuters, les autoritats de la metròpoli xinesa s'estan preparant per tornar a imposar restriccions a la ciutat, que anirien des de tests massius per a la detecció de la malaltia fins al tancament destabliments i negocis públics. D'acord amb aquesta informació, les autoritats locals han ordenat els residents de diversos districtes que se sotmetin a dues proves en una altra ronda d'exàmens massius de dimarts a dijous, semblant a la de la setmana passada.
La dura política de Covid zero del gegant asiàtic ha suposat un estricte confinament perimetral al centre financer de la Xina que ha durat dos mesos, fins a principis de juny. Els inversors temen que un nou tancament provoqui el col·lapse dels mercats xinesos i fortes disrupcions a la cadena de subministrament global.
Amb tot, segons UBS Global Wealth Management, els primers controls han reduït el risc d'un tancament prolongat de la ciutat. "Esperem que les restriccions Covid, principalment en forma de petits tancaments continus durant la resta de l'any, siguin menys pertorbadores per a la producció o les cadenes de subministrament, juntament amb el desplegament gradual de polítiques de més suport", assenyalen.
ALTRES MERCATS
El petroli West Texas cau un 1,85% fins als 102,86 dòlars, mentre que el barril de Brent retrocedeix un 1,45% i s'intercanvia per 105,47 dòlars.
Per part seva, l'euro continua acariciant la paritat amb el dòlar (-0,6%, 1,0121 dòlars) i l'or es deixa un 0,33% (1.736 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a deu anys retrocedeix fins al 3,06% i el bitcoin retalla un 1,34%, però es manté per sobre dels 20.000 dòlars.