ep archivo   wall street bolsa de valores
TWITTER - Archivo

Wall Street inicia la sessió de divendres amb vendes moderades després d'un dijous de sòlids guanys que va permetre als índexs augmentar la bona ratxa: l'S&P 500 i el Nasdaq Composite encadenen quatre jornades consecutives en verd, mentre que el Dow Jones ha tancat en positiu en tres de les darreres quatre sessions.

  • 42.840,26
  • -

El focus dels inversors aquesta jornada està centrat principalment en les dades d'ocupació, la cita principal d'un dia de poques xifres macro i tintada per la inestabilitat política a Europa i Àsia.

DADES D'OCUPACIÓ

Com diem, aquest divendres s'ha publicat l'informe d'ocupació del juny als Estats Units, que és la dada més important de la setmana a la primera economia del món. El mercat laboral nord-americà va crear 372.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 268.000. La taxa d'atur es manté al 3,6%. Les dades han mostrat que el mercat laboral nord-americà continua consolidant el creixement i desafia els temors de recessió.

Ha estat la primera vegada que els inversors s'enfronten a aquest informe sense comptar amb la tradicional publicació prèvia de la consultora privada ADP, ja que la companyia ha suspès la publicació d'aquesta referència a causa del canvi que està fent a la seva metodologia per calcular les dades d'ocupació després de les crítiques rebudes durant els darrers mesos per la seva escassa fiabilitat.

Des d'Oxford Economics han ressaltat la solidesa del mercat laboral nord-americà, malgrat els temors d'una possible recessió, i han afirmat que aquestes xifres "són ben rebudes pels funcionaris de la Fed" al qual atorga "espai per concentrar-se a controlar la inflació".

Els experts de la companyia britànica han constatat que l'informe d'ocupació va en línia amb el discurs del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, "que el mercat laboral segueix extraordinàriament ajustat" i han apostat perquè la "demanda laboral estigui a punt per continuar disminuint fins al segon semestre del 2022".

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, ha assenyalat que les dades d'ocupació serveixen per justificar l'enduriment monetari de la Fed, que "pot continuar amb la trajectòria actual" i seguir amb "més augments de taxes". Tot i això, si les dades econòmiques es deterioren als propers mesos, "és menys probable que la Fed compleixi amb les projeccions més agressives d'augment de taxes actuals".

BULLARD CREE EN L'ATERRATGE SUAU

James Bullard, president de la Reserva Federal de Saint Louis, va assenyalar aquest dijous que l'economia dels EUA tenia "una bona oportunitat" d'aconseguir un aterratge suau, és a dir, reduir la inflació sense provocar cap recessió. Així mateix, el banquer central va opinar que la primera economia del món continuarà creixent el 2022 malgrat l'enduriment monetari de la Fed.

Amb tot, Bullard ha reconegut que l'alta inflació està "posant en risc la credibilitat de la Fed", cosa que ha motivat la institució per fer "importants passos" per tornar-la a l'objectiu del 2%. I és que el president de la Fed de Saint Louis creu que si no duen a terme accions creïbles des del banc central, "les expectatives es podrien deslligar" i acabar afectant l'economia.

Pel que fa a l'ocupació, el banquer central ha reiterat que el mercat laboral nord-americà és fort i sòlid, “més fort del que ha estat en més de 20 anys”.

Per la seva banda, Christopher Waller, membre de la Junta de Governadors de la Reserva Federal, també va comparèixer aquest dijous i va destacar que els temors que els EUA visquin una recessió són "exagerats". Alhora que va mostrar la ferma determinació de la Fed per controlar la inflació.

El governador ha ressaltat que els mercats esperen pujades de tipus i que des de la Fed "han de ser agressius amb els increments de taxes" i assumir el risc de causar algun dany econòmic.

CAOS POLÍTIC

La veritat és que la poca novetat macroeconòmica de divendres contrasta amb l'alta agitació política que es viu al món en aquests moments. La notícia a hores d'ara és la mort de l'exprimer ministre japonès Shinzo Abe, que ha perdut la vida després de rebre diversos trets.

L'exmandatari nipó de 67 anys, que va abandonar el càrrec el 2020 al·legant motius de salut, era a Nara fent campanya per altres membres del Partit Liberal Democràtic, formació conservadora i tradicional governant del Japó, de cara a les eleccions a la Cambra Alta nipona d'aquest cap de setmana. A les 11.30 (22.30 hora europea), s'han sentit uns trets i més tard ha estat arrestat un home que portava una escopeta.

Alguns mitjans reporten que Fumio Kishida, actual primer ministre nipó, ha suspès la campanya electoral.

Si bé és cert que l'atac té poca influència al mercat (encara que el parquet japonès ha retallat el seu avanç després d'aquest), demostra la inestabilitat del moment actual, que coincideix amb els prop de cinc mesos de conflicte a Rússia i la dimissió de Boris Johnson com a líder conservador i primer ministre britànic, encara que romandrà al càrrec fins que es designi el seu successor a l'octubre.

A les enquestes per substituir Boris Johnson destaquen tres noms: l'actual ministra de Comerç Exterior, Penny Mordaunt; el secretari d'Estat per a la Defensa, Ben Wallace; i l'excanceller d'Hisenda de Johnson, Rishi Sunak, que recentment va presentar la seva dimissió i també va estar implicat al 'partygate'. El nou ministre d'Economia, Nadhim Zahawi, també és un dels noms que més sonen per convertir-se en el nou premier britànic, juntament amb Lizzie Truss.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,7%, fins als 102,01 dòlars, mentre que el cru Brent baixa un 0,36% (104,28 dòlars).

L'or retrocedeix un 0,12% i l'unça s'intercanvia per 1.737 dòlars, mentre que l'euro continua acostant-se a la paritat amb el dòlar i cau un 0,47% (1,011 dòlars).

Per part seva, el bo nord-americà a 10 anys retalla fins al 2,98% i el bitcoin cotitza gairebé pla (+0,02%, 21.636 dòlars).

Noticias relacionadas

contador