juan guaido portada venezuela bolsamania

L'equip del líder opositor veneçolà Juan Guaidó, que es va autoproclamar "president encarregat" del país, treballa per crear aviat un fons als Estats Units per rebre els ingressos per exportacions petrolieres, segons ha revelat aquest dimecres un dels seus integrants.

El fons bancari preveu captar tant els pagaments per la venda de petroli com els que es girin a Citgo, la filial de l'estatal Petrolis de Veneçuela (PDVSA) als Estats Units, una vegada que el govern de Donald Trump va reconèixer Guaidó com a president interí.

Així, el diputat Carles Paparoni ha assenyalat en declaracions a l'agència de notícies Reuters que els tràmits "estan bastant avançats". "Espero que la setmana que ve pugui ser anunciat pel nostre representant als Estats Units", ha afegit.

En paral·lel, el mateix equip va iniciar converses amb socis de PDVSA que s'haurien mostrat disposats a seguir operant al país sota un nou govern, segons Yon Goicoechea, un altre dels seus col·laboradors.

A més, preparen un pla d'emergència per al subministrament intern de gasolina una vegada que aconsegueixin un canvi polític, tal com ha manifestat el propi Goicoechea.

D'altra banda, Paparoni ha denunciat que el govern de Veneçuela va vendre 73 tones d'or als Emirats Àrabs Units (EAU) i Turquia el 2018 sense complir els procediments.

El diputat, integrant de la comissió de Finances de l'Assemblea Nacional -controlada per l'oposició-, ha denunciat, a més, que el govern ha transferit 127 milions d'euros a diversos comptes d'un banc rus i que des de dilluns no ha pogut mobilitzar els diners que mantenen en bancs de la Unió Europea.

Guaidó es va declarar el 23 de gener mandatari interí de Veneçuela acord amb la decisió de l'oposició de no reconèixer el segon mandat iniciat per Maduro el 10 de gener per considerar que és fruit d'unes eleccions presidencials, les del 20 de maig, no democràtiques.

Els Estats Units, Canadà i la majoria de països llatinoamericans, així com nombrosos països europeus, incloent-hi Espanya, l'han reconegut com a tal amb l'expectativa que convoqui unes noves eleccions presidencials al més aviat possible, cosa a la qual s'ha compromès.

El Govern i l'oposició s'han assegut a la taula de negociacions en nombroses ocasions per buscar una solució consensuada a la crisi política i econòmica que es va desencadenar després de la mort d'Hugo Chávez, el 2013. L'última temptativa, explorada entre setembre de 2017 i febrer de 2018 a República Dominicana, també va fracassar.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ja va declarar després dels polèmics comicis del 20 de maig que estava disposat a reprendre el diàleg i ho ha reiterat després del 23 de gener. L'oposició ha avisat que és una altra maniobra per mantenir-se al Palau de Miraflores.

Noticias relacionadas

contador