kevin mccarthy

El president de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Kevin McCarthy, ha estat destituït aquest dimarts després de ser sotmès a una moció de confiança per part d'un grup del seu partit.

La proposta la va fer el representant republicà per Florida, Matt Gaetz, sota la premissa que el president de l'organisme va treballar amb els demòcrates per aprovar un projecte de llei de finançament provisional. Aquest pacte ha evitat el tancament del Govern federal durant els propers 45 dies. Durant el debat, alguns republicans van criticar McCarthy per dependre dels vots demòcrates per aprovar el finançament temporal i van assegurar que no va fer prou per retallar la despesa pública. Molts van posar en qüestionament la seva capacitat de lideratge i de ser molt permissiu amb el bàndol contrari.

La destitució de McCarthy va ser recolzada per alguns legisladors de l'ala més extrema del Partit Republicà, als vots dels quals es van sumar els representants del Partit Demòcrata. La moció de confiança va ser acceptada per 216 vots a favor i 210 en contra. Es tracta del primer president de la Cambra de Representants dels EUA a ser destituït a la història legislativa del país.

McCarthy, per part seva, ha declarat que Matt Gaetz "havia planejat fer això des del principi" i que té "coses personals" contra ell, després que es negués a anul·lar una queixa d'ètica del Congrés contra Gaetz que està relacionada amb acusacions de conducta sexual inadequada.

La decisió és inusual en un país com els Estats Units. Segons dades oficials, només 20 persones han estat expulsades del Congrés. Tal com recorda el Daily Mail, “l'última moció per destituir el portaveu va ser el 19 de març de 1910, quan el portaveu Joseph G. Cannon va enfrontar una revolta que finalment no va tenir èxit, però va aplanar el camí per a una presa de poder demòcrata".

contador