new york stock exchange, nyse, markets, wall street, us. photo: grant wickes
Grant Wickes (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Wall Street obre la sessió de dimecres amb suaus compres després del tancament mixt d'aquest dimarts i el festiu de dilluns amb motiu del Dia de la Independència. El focus dels inversors està posat a les actes de la Reserva Federal (Fed), que es publicaran a les 20.00 hora d'Espanya, i al petroli, que intenta recuperar-se de les fortíssimes pèrdues patides ahir.

  • 42.175,11
  • -

El temor d'una recessió global continua augmentant als mercats, impulsat per l'elevadíssima inflació, la lluita dels bancs centrals per domar-la i el risc més gran de conflictes geopolítics derivats de la guerra de Rússia a Ucraïna.

PODRÀ ELS EUA EVITAR LA RECESSIÓ?

Després d'un dels pitjors semestres de la història per a la renda variable nord-americana, la possibilitat que l'economia entri en una recessió és cada cop més real. Aquest dimarts, els bons nord-americans a 2 anys van millorar el rendiment del bo nord-americà a 10 anys, un indicador clau que podria avançar una possible recessió. Cal subratllar que l'S&P 500 va tancar el pitjor primer semestre des del 1970.

“El mercat s'ha preparat per a una recessió i ara està abraçant aquesta idea. Els inversors estan començant a mirar cap al proper any, que podria ser un any de recuperació”, ha assenyalat Ed Yardeni, de Yardeni Research, a CNBC. Així mateix, aquest analista ha afirmat que hi haurà una recessió als Estats Units, però aquesta serà “suau”.

Recordem que l'indicador econòmic GDPNow de la Fed d'Atlanta ha previst que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) es contregui el segon trimestre del 2022 un 2,1%. Això, unit a la caiguda de l'1,6% al primer trimestre, compliria amb la definició tècnica d'una recessió (dos trimestres consecutius de contracció del PIB).

PENDENTS DE LA FED

En aquest context, els inversors es pregunten com actuarà la Fed a la propera reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) el 27 de juliol. Les actes de la Fed, que es publicaran aquesta tarda, podrien donar pistes de quin serà el full de ruta del banc central, encara que els experts de Bankinter consideren que aquest document “va perdent interès després del deteriorament macro de les darreres setmanes i les declaracions dels seus membres”.

L'última a parlar ha estat Loretta Mester, presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, que ha anticipat que en aquesta reunió hi haurà un “debat important” sobre tornar a pujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics igual que van fer al juny. “Si les condicions fossin exactament iguals que a la reunió del juny i la reunió fos avui, estaria advocant per una pujada de tipus del 0,75% perquè no he vist el tipus de números al costat de la inflació que necessito veure per pensar que podem tornar a un augment del 0,5%”, ha assegurat Mester.

Per part seva, el president de la Fed, Jerome Powell, ha reiterat la fortalesa del mercat laboral nord-americà i ha afirmat que la primera economia del món “pot suportar els moviments de la política monetària”. Amb tot, ha reconegut que el procés per controlar la inflació serà “dolorós”.

PREOCUPA L'OFERTA DE PETROLI

Els preus del petroli es recuperen aquest dimecres de les fortes caigudes que van experimentar aquest dimarts. Així, el barril de West Texas repunta un 0,9%, fins als 100,48 dòlars, i el cru Brent, petroli de referència a Europa, avança un 1,7%, fins als 104,52 dòlars. Amb tot, hi continua havent-hi molta preocupació per l'oferta de l'or negre.

Aquest dimecres el cru està vivint una mena de "reinici", diu John Kilduff, soci d'Again Capital LLC, que apunta que "no hi ha dubte que hi ha cobertura de curts i els caçadors de gangues hi estan entrant". Tot i que, recull CNBC, també reconeix que "l'escassetat mundial segueix aquí", tot i que creu que la "venda massiva" d'aquest dimarts "ha estat definitivament exagerada".

Per la seva banda, Leon Li, analista de CMC Markets, adverteix que, tot i que el petroli "se segueix enfrontant al problema de l'escassetat d'oferta, els factors clau que van portar a la forta venda aquest dimarts es mantenen", en clara referència a l'enduriment de les polítiques dels bancs centrals.

ECONOMIA I ALTRES MERCATS

Aquest dimecres s'ha conegut la dada de juny de l'ISM del sector serveis als EUA, que s'ha situat en 55,3 punts, millorant les previsions del consens, que anticipaven 54,5, tot i que lleugerament inferior que la lectura del maig, 55,9.

"El creixement en l'activitat econòmica continua, encara que més lent, per al sector de serveis, que s'ha expandit durant tots els mesos, excepte dos dels darrers 149. La lleugera desacceleració en el creixement del sector serveis s'ha degut a una disminució a les noves comandes i l'ocupació", han indicat des de l'Institute for Supply Management (ISM).

L'euro es deprecia un 0,95% i es canvia a 1,01 dòlars, mínims dels darrers 20 anys.

L'unça d'or cau un 0,2%, fins als 1.759 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cedeix fins al 2,76%.

Finalment, el bitcoin baixa un 1,02%, fins als 20.124 dòlars.

Noticias relacionadas

contador