ep archivo   bandera de eeuu
TWITTER - Archivo

La creació de llocs de treball als Estats Units s'ha disparat durant el febrer. El país nord-americà ha creat 678.000 nous llocs de treball l'últim mes, superant així àmpliament les previsions de consens (400.000) i els 481.000 llocs de treball del gener (revisats a l'alça des de 467.000).

Segons dades del Departament de Treball, la taxa d'atur es va reduir fins al 3,8% i el nombre de persones aturades va caure fins a 6,3 milions. El febrer del 2020, darrer mes sense efecte de la pandèmia de coronavirus, la taxa d'atur se situava al 3,5% i el total de nord-americans sense feina es xifrava en 5,7 milions.

Sobre això últim, els experts de Pantheon Macroeconomics consideren que la tendència "està augmentant" en veure's "impulsada, potser, per l'efecte continu de la reobertura d'escoles/guarderies i el final dels beneficis d'atur millorats o estesos al setembre". Des de la consultora nord-americana assenyalen que “les nòmines segueixen sent 2,1 milions per sota del nivell anterior a la pandèmia i 7,5 milions per sota del nivell que haguéssim esperat sense”: “Veiem un ampli marge per a nous augments importants a mesura que l'activitat es recupera dels efectes d'òmicron”.

La reducció dels estalvis entre les persones menys afavorides també podria estar impulsant algunes persones a tornar al mercat laboral. La participació encara està molt per sota del nivell anterior a Covid, però la tendència a l'alça establerta és un alleujament”, afegeixen.

Entre els sectors que més han crescut destaca el sector d'hostaleria i lleure, amb un increment de 179.000 contractacions a l'últim mes; també sobresurten les contractacions al sector de negocis i serveis, que han afegit 95.000 nous treballadors al febrer, o el sector sanitari, en què les contractacions han assolit les 64.000. D'altra banda, la construcció aporta 60.000 nous llocs de treball; el sector transports, 48.000; i el sector manufacturer, 36.000 nous llocs de treball.

Així mateix, el nombre d'acomiadaments temporals va assolir els 888.000, mostrant poca variació respecte al mes de gener, on se'n van registrar 959.000. A més, a prop d'1,6 milions de treballadors van ser acomiadats de forma definitiva dels seus llocs de treball, una altra dada que reflecteix poca variació en comparar-ho amb la del mes precedent (1,63 milions d'acomiadaments definitius al gener).

D'altra banda, el nombre de persones aturades per menys de cinc setmanes es va reduir en 286.000, situant-se als 2,1 milions. Menys variació hi ha entre els aturats de llarga durada, aquells que fa 27 setmanes o més que estan sense feina, encara que la dada va créixer lleugerament: dels 1,691 milions comptabilitzats al gener als 1,702 milions de l'últim mes, suposant, a més, un 26,7%. total de les persones aturades al febrer.

També es va reduir en 349.000 el nombre de persones que buscaven una feina, arribant així als 5,4 milions. Segons indica el Departament de Treball, aquestes persones no han estat comptabilitzades com a desocupats ja que no estaven buscant activament un lloc de treball durant les 4 setmanes precedents a l'enquesta o perquè no podien acceptar un contracte laboral per diferents circumstàncies.

Des de Pantheon Macroeconomics assenyalen que les dades aportades pel Departament de Treball no canviaran la decisió de la Fed de pujar els tipus 25 punts percentuals. “No obstant, a la Fed estaran feliços de veure una major participació i una suavització dels guanys hores, perquè, almenys, donen pes a la idea que el mercat laboral podria no ser una font de pressió inflacionària de segona ronda”, sentencien.

Noticias relacionadas

contador