biden

Les ajustades eleccions al Senat de l'estat de Geòrgia dels EUA encara no han llançat un vencedor clar, malgrat que els demòcrates semblen portar avantatge, amb el 98% escrutat, mentre es compten els vots finals en un enfrontament que decidirà si el president electe Joe Biden gaudeix del control de Congrés o s'enfronta a una dura oposició republicana als seus plans de reforma. De moment, sembla que un dels dos seients ja està assegurat, segons avancen mitjans dels EUA.

El recompte de paperetes s'ha parat a altes hores de la matinada i no es reprendrà fins al matí de dimecres, amb el resultat final a punt per fer-se públic cap al migdia, segons informa la CNN. Això deixa els mercats en suspens, ja que el lideratge ha anat variant de mans entre els republicans David Perdue i Kelly Loeffler i els aspirants demòcrates Jon Ossoff, un documentalista, i el reverend Raphael Warnock, un pastor d'una església històrica negra d'Atlanta.

Abans de l'aturada d'aquest dimecres, Warnock estava per davant de Loeffler per menys d'un punt percentual i Ossoff es mantenia a un tir de pedra de Perdue, segons Edison Research. Warnock i Ossoff van obtenir grans guanys sobre els republicans després que s'informés d'un lot de vots el comtat de DeKalb, de tendència demòcrata. De fet, el reverend d'Atlanta s'ha proclamat vencedor en el seu escó i diversos mitjans li donen la victòria.

Amb un estret marge en les enquestes per als demòcrates, analistes i observadors auguren un farragós procés fins a conèixer el nom dels nous senadors. Aquest escàs avantatge és motiu de preocupació per als experts, ja que una victòria ajustada en qualsevol dels dos escons bé podria ser objecte d'impugnació legal.

Els demòcrates s'han de fer amb les dues cadires en competició si volen gaudir de la més mínima majoria possible a la cambra alta (50 dels 100 escons disponibles, però amb el vot decisiu del vicepresident, enfront dels 46 que posseeixen ara -els altres dos són d'independents-). Aquesta victòria els donaria, a més, control dels tres cossos legislatius del país. En canvi, en no fer-se amb un o dos escons, "desafiaria les esperances del partit de Biden de poder continuar amb la seva agenda fiscal, cosa que probablement faria que la corba s'aplanaria a mesura que les espectatives d'un impuls del sector públic a la demanda es redueixen", assenyalen els analistes de Rabobank.

En canvi, amb 50 escons i el vot de la vicepresidenta electa, Kamala Harris, que és la presidenta de la Cambra alta, hi ha plenes garanties que "es pujaran ràpidament els subsidis per atur de 600 a 2.000 dòlars, i que els paquets d'ajudes per a les infraestructures s'aprovaran per la via ràpida durant el primer trimestre", indica Stephen Innes, analista d'Oanda. Per la mateixa raó, les expectatives de suport dels bancs centrals (especialment a través d'una possible extensió de les compres d'actius), decreixen amb una doble victòria demòcrata. Per contra, "augmentaria el risc d'una major activitat de la Reserva Federal (Fed)", si es mantenen el control dels republicans, afegeixen per la seva banda des de Rabobank.

Noticias relacionadas

contador