El mercat laboral dels Estats Units es contrau al gener. Segons dades de la consultora privada ADP, la primera economia del món va perdre 301.000 llocs de treball al primer mes de l'any, unes xifres que sorprenen el mercat, ja que les previsions situaven la creació de llocs de treball en 207.000 noves nòmines. Aquestes dades contrasten amb els 199.000 nous llocs de treball creats al desembre.
Si es compleix aquesta estimació que realitza la consultora privada, aquesta seria la reculada més gran al mercat laboral dels Estats Units des de l'inici de la pandèmia.
El sector més perjudicat és el dels serveis, amb 274.000 llocs de treball perduts, destacant el lleure i l'hostaleria, que copa el 56% de tota la destrucció de nòmines dins del sector terciari. Mentrestant, en els béns i la producció el nombre de treballadors ha caigut en 27.000.
Aquestes dades van en línia amb el que anticipa la Casa Blanca, que espera unes dades fluixes per a l'informe d'ocupació oficial que es publica aquest divendres a causa de l'expansió d'òmicron. I és que tal com explicaven alguns dels seus funcionaris, les baixes per malaltia són comptabilitzades com a pèrdua de treball. A més, al gener va coincidir el punt àlgid dels contagis de coronavirus amb el moment en què es fan les enquestes.
ÒMICRON, DARRERE D'AQUEST RETROCÉS
"Com que les xifres d'ADP compten totes les persones en nòmina com a treballadores, independentment de si van a treballar o no, no capten tot l'impacte de l'augment de l'absentisme relacionat amb òmicron. S'estima que 5 milions de nord-americans es van aïllar a mitjans de mes, per la qual cosa sospitem que a prop de mig milió d'ells no hauran cobrat res durant el període de l'enquesta, cosa que no s'ha recollit en les xifres d'ADP, però apareixerà com un descens a les nòmines oficials no agrícoles que es publicaran divendres”, comenten des de Capital Economics.
Des de Pantheon Macroeconomics expliquen que els treballadors només s'han considerat desocupats si no han realitzat cap treball remunerat durant el període de pagament cobert per la setmana de l'enquesta i no van rebre cap baixa per la malaltia. "És un llistó força alt, i per això no ens sorprèn que el cop d'ADP no sigui tan gran com el nombre de persones que van declarar la seva absència per malaltia durant alguna part del mes", expliquen.
És per això que la situació del mercat laboral no es veu reflectida en aquests informes, atès que part de les pèrdues d'ocupació són per les baixes. "El primer informe completament posterior a òmicron serà el de març, i la història recent suggereix que tot el terreny perdut no es recuperarà immediatament. És possible, doncs, que la Fed assenti a principis de maig -abans de l'informe de nòmines d'abril" - amb les darreres xifres que mostren nòmines inferiors a les de desembre", afegeixen.
Aquestes dades es coneixen després del gir agressiu de la Reserva Federal (Fed) després del seu últim Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), durant el qual va anticipar que pujarà els tipus d'interès al març després d'acabar amb la reducció de compres d'actius. Així mateix, Jerome Powell, president de l'organisme, va afirmar a la roda de premsa posterior que reduiran la mida del seu balanç més ràpid respecte a ocasions anteriors.