biden ne s entretiendra pas en tete a tete avec mbs en arabie saoudite

El president dels Estats Units, Joe Biden, signarà aquest divendres un decret presidencial amb una sèrie de mesures destinades a mantenir el dret a l'avortament al país després de la revocació del cas Roe contra Wade per part del Tribunal Suprem.

Durant les últimes setmanes, Biden ha reconegut públicament que les seves opcions per ampliar l'accés a l'avortament són limitades i ha fet una crida al poble nord-americà perquè al novembre esculli més representants demòcrates al Congrés que donin suport a una legislació federal sobre això.

I és que si fem cas a les darreres enquestes, la decisió del Tribunal Suprem semblen haver impulsat els demòcrates de cara a les eleccions legislatives del novembre, però molts votants del partit reconeixen que els agradaria una postura més combativa per part dels demòcrates i de Biden a l'hora de lluitar pels drets reproductius de les dones.

“La meva Administració farà tot el que estigui a la mà per lluitar contra la devastadora decisió de revocar Roe contra Wade i per protegir els drets fonamentals de les dones. El Congrés ha d'actuar”, va tuitejar el president dels EUA el 28 de juny passat. Després de conèixer-se la decisió del Suprem, Biden assenyalava que la decisió va ser "la culminació d'un esforç deliberat durant dècades per alterar l'equilibri de la nostra llei" i la va qualificar com a "realització d'una ideologia exrema", així com un "tràgic error" del Suprem que “colpejarà durament les dones i nenes en situació de pobresa”. El 30 de juny, Biden anunciava que “hem de convertir Roe contra Wade en llei”.

Recentment, Biden ha assenyalat que està disposat a donar suport a una excepció al filibusterisme del Senat, és a dir, aconseguir 60 dels 100 vots possibles a la Cambra Alta per evitar obstruccions parlamentàries i aprovar el projecte de llei, i així aconseguir aprovar una llei que garanteixi el dret a l'avortament; cal assenyalar que, anteriorment, el president s'havia mostrat poc inclinat a canviar aquesta norma. Amb tot, dos senadors demòcrates, Joe Manchin (West Virginia) i Krysten Sinema (Arizona), s'han mostrat reticents a aquesta mesura i podrien tirar per terra els intents de Biden.

Segons una informació de CNN, l'ordre executiva que signarà el president aquest divendres permetrà que Xavier Becerra, secretari de Salut i Serveis Humans, prengui mesures per garantir el dret a l'avortament. Entre les propostes esmentades es troba l'ús de medicaments aprovats per l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les sigles en anglès) i l'ampliació de l'accés "a tota la gamma de serveis de salut reproductiva" com “l'anticoncepció d'emergència i l'anticoncepció reversible d'acció prolongada, com els dispositius intrauterins (DIU)".

Durant els darrers temps, la Casa Blanca ha rebutjat diferents idees per protegir l'accés a l'avortament, entre elles la de permetre que les clíniques avortistes treballin des d'una propietat federal als estats on el procediment no està permès. De fet, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, va dir que fer servir terrenys federals per a serveis d'avortament tindria "ramificacions perilloses".

contador