• La volatilitat patida en els mercats per la Xina i el Brexit afecten els comptes del grup
  • El banc anuncia una recompra d'accions de 2.500 milions de dòlars
hsbc-verse-470-millions-de-dollars-pour-regler-un-litige-avec-les-autorites-americaines

El banc britànic HSBC, el més gran d'Europa per actius, reconeix en els seus comptes semestrals que els 'papers de Panamà', la investigació periodística que ha destapat una trama per a la creació de societats offshore mitjançant el despatx d'advocats Mossack Fonseca, "podria causar un impacte signiticatiu" al banc.

D'aquesta manera, els 'papers de Panamà', publicats en exclusiva a Espanya per El Confidencial i La Sexta, amenacen amb convertir-se en un maldecap per a l'entitat. "HSBC ha rebut peticions d'informació des de diverses autoritats jurídiques i reguladores de diferents llocs del món relacionades amb persones i entitats que creuen que podrien estar vinculades a Mossack Fonseca & Co", admet l'entitat en l'informe en què ha presentat els seus comptes semestrals. "HSBC està cooperant amb les autoritats", afegeix.

Atès que les investigacions i els requeriments encara estan en marxa, el banc encara no pot precisar l'impacte, però admet el risc que pot ser important. "A partir dels fets que coneixem actualment, en aquest moment és impossible per HSBC predir la resolució d'aquest assumpte, incloent la seva evolució o el possible impacte en HSBC, que podria ser significatiu", reconeix.

MARCAT PER LA 'LLISTA LAGARDE'

A l'espera del desenvolupament de les investigacions, i que es puguin concretar els efectes sobre l'entitat, l'advertència llançada pel mateix grup perllonga la seva vinculació al voltant de diversos casos de frau o evasió fiscal descoberts els últims anys.

En particular, el nom del banc va saltar a la llum a partir de l'anomenada 'llista Falciani', batejada així perquè el seu origen procedeix d'un exinformàtic del banc anomenat Hervé Falciani. La llista consisteix en una relació de més de 100.000 clients als quals la filial suïssa banca privada del banc, presumptament, va poder ajudar a crear societats pantalla o instruments amb què evadir o evitar el pagament d'impostos.

En aquesta llista figuren més de 2.500 espanyols, que posseïen prop de 2.000 milions en l'entitat britànica. Els últims mesos, i dins de les investigacions que el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata està fent al voltant de la 'llista Falciani', la Guàrdia Civil ha requerit informació a Banco Santander i BNP Paribas sobre possibles comptes vinculats o relacionats amb el banc britànic.

HSBC ha llançat aquest advertiment del potencial impacte dels 'papers de Panamà' en l'informe en què ha presentat els resultats del primer semestre. Durant aquest període, el seu benefici abans d'impostos ha caigut un 29%, fins als 9.700 milions de dòlars.

contador