El clima empresarial d'Alemanya es deteriora a l'agost. "Les empreses consideren que la seva situació actual és pitjor. A més, les expectatives són més pessimistes. L'economia alemanya cada vegada està més en crisi", assenyalen des de l'Institut Ifo.

En concret, l'índex de clima empresarial va disminuir fins a 86,6 des de la xifra del 87 de juliol, la lectura més baixa des del febrer. A més, baixa per quart mes consecutiu després que l'índex Ifo arribés al punt màxim a l'abril.

L'índex d'avaluació econòmica actual va caure a 86,5 des de 87,1 al juliol. A més, l'índex d'expectatives va baixar a 86,8, en comparació amb els 87 del mes previ.

Per sectors, al manufacturer, l'índex va caure considerablement. Les empreses es van mostrar molt menys satisfetes amb la situació actual dels seus negocis i les expectatives van caure al nivell més baix des del febrer. Al sector serveis, el clima empresarial s'ha deteriorat, sobretot a causa de les expectatives escèptiques, i, a més, la situació actual de les empreses ha empitjorat lleugerament.

A l'àmbit comercial, el clima empresarial va millorar lleugerament després de dues caigudes consecutives, a causa de les expectatives menys pessimistes. Tot i això, els comerciants es van mostrar menys satisfets amb la situació empresarial actual. Finalment, a la construcció, l'índex no va variar. D'una banda, les empreses es van mostrar una mica més satisfetes amb la situació actual dels seus negocis, però, de l'altra, les expectatives en van disminuir lleugerament.

"Encara no s'hi entreveu una recuperació. A la llum de la caiguda, l'onada d'optimisme que es va experimentar a principis d'any pràcticament ha desaparegut", comenten els analistes d'ING, que creuen que l'economia alemanya "sembla haver tornat a la situació de fa un any: era l'economia més endarrerida de la zona de l'euro pel que fa al creixement i no mostra senyals d'una millora imminent”.

L'índex Ifo "demostra que actualment hi ha molt pocs motius per a l'optimisme", afegeixen. De totes maneres, "i per depriment que sigui aquesta nova onada d'indicadors de confiança a la baixa", no descarten possibles sorpreses positives a la segona meitat de l'any.

Per als experts d'Oxford Economics, en general, la caiguda de l'Ifo "no canvia la nostra avaluació de l'economia alemanya, però subratlla l'accidentat camí cap a una recuperació econòmica".

"Els primers indicadors de l'activitat econòmica a Alemanya han disminuït recentment i, encara que segueixen sent per sobre dels nivells descoratjadors de l'any passat, esperem que la recuperació econòmica es retardés amb una mica de repercussió al mercat laboral, una tendència visible a tota la zona de l'euro. Però mantenim que la recuperació es produirà cap a finals d'aquest any gràcies a un canvi en el cicle industrial i a una millora de les condicions financeres”, diuen.

contador