El president dels Estats Units, Donald Trump, ha accedit aquest dilluns després de reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, a posposar qualsevol resposta a la 'taxa Google' francesa fins que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) legisli a respecte, moment en què França retiraria la seva normativa.
"Hem treballat molt (...). Tenim un acord per superar les dificultats que hi havia entre nosaltres", ha destacat Macron en roda de premsa conjunta amb Trump des de Biarritz, seu de la cimera del G-7.
L'acord assolit preveu que França torni a les grans empreses d'Internet la diferència entre la suma de la 'taxa Google' i la taxa que pacti l'OCDE, segons han pactat el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, i l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow.
L'impost grava des del passat 1 de gener amb un 3% la xifra de negoci generada en territori francès per grans companyies de serveis digitals, cosa que ja estudien també altres països europeus. Això, segons càlculs del govern gal, suposaria 25 milions anuals de recaptació a França i 750 milions al món sencer.
Els gegants d'Internet com Facebook, Google o Amazon, tots ells nord-americans, tributen en països amb fiscalitat més favorable com Irlanda o Luxemburg pel negoci que realitzen en altres països amb majors impostos. En resposta, Washington havia amenaçat amb gravar els vins francesos.
Le Maire, Mnuchin i Kudlow han treballat durant tot el cap de setmana per aconseguir un acord, primer reunits a la casa de la família de Le Maire al País Basc francès i després diumenge, en un sopar en un restaurant de Biarritz, segons fonts coneixedores del procés.