• Els ciberdelinqüents intenten enganyar les seves víctimes demanant-los que realitzin inversions amb diners reals
ep criptomoneda moneda virtual bitcoin
PIXABAY

La companyia de ciberseguretat Kaspersky Lab ha alertat de l'augment d’estafes 'online' relacionades amb la mineria de moneda digital que es transmeten a través de correus electrònics amb 'spam'. En tots aquests casos, els ciberdelinqüents intenten enganyar les seves víctimes demanant-los que realitzin inversions amb diners reals.

Al llarg dels últims mesos s'ha pogut comprovar com els 'spammers' han aconseguit una major efectivitat en les seves accions, i les seves activitats demostren que estan "al dia de les últimes tendències i dels desenvolupaments en moneda digital", ha alertat l'empresa russa a través d'un comunicat.

Tenint com a base la tecnologia 'blockchain', les monedes digitals s'han convertit en un "objectiu atractiu" per als ciberdelinqüents, que han atacat amb èxit les seves víctimes utilitzant mineria de bitcoins web. A més, durant els últims tres mesos, els analistes de Kaspersky Lab també van detectar un augment del 'spam' relacionat amb les moneda digital.

El ciberfrau basat en el comerç de moneda digital es basa en què els usuaris reben una invitació per correu electrònic per instal·lar un 'programari' especial per operar al mercat de l moneda digital

Aquest esquema de ciberfrau basat en el comerç de moneda digital es basa en què els usuaris reben una invitació per correu electrònic per instal·lar un 'programari' especial per operar al mercat de moneda digital. Quan fan clic a l'enllaç, se'ls redirigeix ​​a diferents llocs web que ofereixen opcions d'inversió, incloent-hi el comerç de bitcoins. D'aquesta manera, els ciberdelinqüents confien que els usuaris s'animin a realitzar més inversions i a transferir fons a una de les seves comptes. No obstant això, "no es garanteix gens" que les víctimes puguin recuperar els seus diners.

Kaspersky Lab ha comentat que aquest tipus de frau "segueix en gran mesura la filosofia d'un casino", animant els usuaris "a seguir jugant" fins que no els quedi res.

Altres tàctiques utilitzades, més primitives, però igualment efectives, són la distribució de correus electrònics oferint transferir fons a una cartera criptogràfica específica, on l'usuari rep els seus diners amb interessos. Però és clar, "això mai passa", ha alertat la companyia. Els usuaris transfereixen inicialment diners a una cartera desconeguda i els ciberdelinqüents "fan caixa".

Un altre frau descobert per Kaspersky Lab inclou una oferta de formació per aprendre més sobre les monedes digitals i com beneficiar-se'n, aprofitant-se de la generalitzada manca de coneixements sobre la tecnologia 'blockchain' i les monedes digitals.

Els delinqüents anunciaven tallers de formació per correu electrònic que ajudarien als usuaris a millorar els seus coneixements i habilitats al voltant de la moneda digital i a conèixer les oportunitats d'inversió. Els diners que es pagava per aquests cursos acaba a la cartera dels ciberdelinqüents. A més, el seu cost generalment era "bastant elevat" i el seu contingut tenia "molt de publicitat i molt poc d'autèntica formació".

L'experta en anàlisi de 'spam' a Kaspersky Lab, Darya Gudkova ha comentat que durant els últims mesos s'ha vist com els ciberdelinqüents "exploten activament la popularitat i l'interès al voltant de la moneda digital". Això mostra que la forma més eficaç de dirigir-se a les víctimes "és aprofitant les tendències del mercat", segons l'experta de Kaspersky, que ha assegurat que "no hi ha dubte que tot això continuarà", per la qual cosa és extremadament important que els usuaris "prestin molta atenció".

LLEUGER CREIXEMENT DE LES TÀCTIQUES DE 'SPAM'

Juntament amb el creixement de les estafes de 'blockchain', la mitjana de 'spam' ha augmentat fins a arribar al 58,02%, poc més d'un punt percentual més que durant el segon trimestre. Segons un informe de la companyia russa, el punt alt d'activitat de 'spam' va tenir lloc al setembre, quan es va arribar al 59,56%.

A més, durant el tercer trimestre de l'any, els analistes van detectar un augment en els atacs de 'phishing' fins a arribar als 13 milions. El sistema Kaspersky Lab Anti-Phishing es va activar "més de 59 milions de vegades" als ordinadors dels usuaris d'aquesta solució de l'empresa.

Així mateix, els delinqüents s'han centrat en l'ús d'aplicacions de missatges en dispositius mòbils per dur a terme les estafes més populars, ha afegit Kaspersky Lab.

TENDÈNCIES DESTACADES DEL TERCER TRIMESTRE

La Xina s'ha convertit en la principal font de 'spam' i supera Vietnam i els Estats Units. Entre els deu països en cap es troben l'Índia, Alemanya, Brasil, França, Polònia i Iran.

Alemanya és l'objectiu preferit dels correus de 'spam'. La Xina es veu desbancada al segon lloc, seguida per Rússia, Japó i Itàlia.

El país amb un major percentatge d'usuaris afectats segueix sent Brasil (19,95%). A nivell global, el 9,49% d'usuaris únics dels productes de Kaspersky Lab van ser víctimes d'intents de 'phishing'.

Els principals objectius dels atacs de 'phishing' continuen sent el sector financer, des de bancs, serveis de pagament i botigues en línia.

Noticias relacionadas

contador