- Telefónica val menys en borsa que el seu deute de 47.000 milions
- L'acció està en negatiu el 2017 (-1,5%)
"Ve una era molt potent d'intel·ligència cognitiva. Estem entrant en una nova onada i serà més potent que el que ha passat amb els smartphones". Al més pur estil Silicon Valley, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha inaugurat aquest dijous el fòrum anual amb els directius de la multinacional espanyola, batejat com Retrobament, amb un al·legat en defensa dels plans de digitalització de la companyia.
- 4,30€
- 0,84%
Álvarez-Pallete va defensar la digitalització total de la companyia el 2020 i va enumerar una sèrie d'èxits aconseguits per la companyia durant els últims anys, tot i que ha recalcat que els mercats encara no estan valorant el canvi de perfil de l'empresa. L'acció de Telefónica cotitza en negatiu (8,7 euros, -1,5%) en l'acumulat de l'any i està a prop dels seus mínims anuals. No acaba d'enlairar-se per l'elevat deute -per sobre dels 47.000 milions d'euros- que supera la seva pròpia capitalització borsària -de tot just 43.000 milions-.
"Hem invertit 72.000 milions d'euros entre 2012 i 2017, quatre vegades més que el que hem repartit com a dividend als accionistes. Hem reduït en 15.000 milions el deute en quinze mesos, però no és suficient. La nostra acció no està sent reconeguda. La tornada (ROCE) no és el que hauria de ser, per això no està plasmat en l'acció", va assegurar davant a prop d'un miler de directius de la companyia.
"TANCAR EL LLEGAT I MATAR LA COMPLEXITAT"
El president de l'operadora va defensar el nou perfil tecnològic de l'empresa en un entorn que canviarà de manera dràstica i en què aquests canvis passaran per les seves xarxes.
"Telefónica Digital ja té uns ingressos de 5.000 milions tant com Adobe o Salesforce, hem reduït el deute en 15.000 milions i multiplicat per dos els ingressos en 'big data'", ha dit, en referència al fet que la capitalització en borsa de les dues tecnològiques és molt superior a Telefónica, però amb una fracció del seu negoci. Els ingressos digitals suposen el 51% de Telefónica enfront del 28% el 2012 i al 90% que pretenen aconseguir el 2020, és a dir, en només tres anys.
Álvarez-Pallete va augurar que la companyia donarà un nou salt en la seva transformació digital per l'ebullició de desenvolupament tecnològic. "Intel·ligència cognitiva, artificial... La nova onada digital tindrà un impacte més gran del que vam intuir fa dos anys (...) Sumeu-hi a tot això la blockchain o la impressió en 3D... Què ha de fer Telefónica davant això? Hem de respondre'ns què vol el client i ho voldrà tot, personalitzat i en temps real. El nostre tràfic de dades es multiplicarà per deu perquè tot això passarà a les nostres xarxes", ha apuntat el president de l'operadora.
Telefónica ha arribat als 350 milions de clients en 17 països, compta amb més de milió i mig de quilòmetres de fibra òptica, la xarxa més extensa d'Europa i anirà més, sobretot, a Llatinoamèrica. "Anem a accelerar els desplegaments de fibra perquè tenim una manera industrial de fer-ho, però hem d'accelerar el tancament del llegat i matar la complexitat(...) Som 125.000 professionals de més de 100 nacionalitats diferents, que sou, sens dubte, el nostre millor actiu. Per això som globals en un món global, i, alhora, locals", va dir.