ep ser padre soltero entrana riesgosla salud
ISTOCK

L'aparició a Espanya dels primers nens contagiats de coronavirus ha fet saltar les alarmes entre els pares i els entorns escolars en general. Encara que de moment el Ministeri de Sanitat ho ha descartat, altres països com Itàlia o la Xina sí que han pres mesures en aquesta àrea, suspenent classes i tancant escoles. El problema que suposaria haver d'encarregar-se dels fills per als pares que treballen és un dels factors per no prendre aquesta decisió al nostre país.

Ni el Ministeri de Treball ni el de Sanitat han plantejat mesures enfocades a intentar solucionar-los el problema als pares que no tinguin amb qui deixar els seus fills en cas que es decideixi el tancament de les escoles. De fet, apunten al fet que serà decisió de cada empresa en particular si ofereixen o no facilitats als seus treballadors perquè puguin fer-se càrrec dels fills, com ara permisos especials o la possibilitat de treballar des de casa. En cas contrari, hauran de ser els progenitors els que busquin algú que es fes càrrec dels seus fills durant la jornada laboral, o bé demanar vacances.

El que sí que poden fer els pares és absentar-se del treball, sempre que el tancament de l'escola sigui oficial i que ho avisi prèviament a la seva empresa, ja que així no podria considerar-se un motiu injustificat. A més, convé deixar clar que no hi ha possibilitat de deixar el menor a càrrec d'un altre adult. No obstant això, encara que d'aquesta manera l'empresa no podria imposar cap sanció al treballador, tampoc no té l'obligació de retribuir aquestes jornades, excepte que consti al conveni col·lectiu corresponent.

No obstant això, sembla que des del Govern no es plantegen suspendre les jornades escolars, i no és únicament per aquest tema. Recentment, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, reconeixia que seria un risc deixar els nens sense escola, ja que el més probable és que els avis acabessin fent-se'n càrrec mentre els seus pares estan absents. Amb nens infectats però asimptomàtics, això podria provocar que contagiessin als seus familiars de més edat, que a més són un dels grups de més risc.

"Si tanquéssim les escoles, és probable que els pares que hagin d'anar a treballar recorrin a l'ajuda de molts cuidadors per poder estar amb els seus fills petits" i "el principal risc és que infectin les seves famílies i altres adults", deia Simón, afegint que "els nens i les nenes sortirien al carrer, als parcs, o als centres comercials, on el risc de transmissió és més greu que en un escola, un espai delimitat i controlat".

Per part dels centres escolars, les mesures que s'estan prenent mentre intenten continuar impartint classes amb normalitat passen per reforçar la desinfecció de les zones comunes i dels materials amb més ús. A més, s'han dotat les aules de productes antisèptics, models específics per a escolars.

Noticias relacionadas

contador