El Govern aprovarà "aquests propers dies" en Consell de Ministres la posada en marxa de l'Ingrés Mínim Vital, "una mesura d'enorme consens, que contribuirà portar una mica més de dignitat a centenars de milers de llars", segons ha afirmat el vicepresident segon del Govern i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias.
"Em congratula poder confirmar-los aquí que aquests propers dies el Consell de Ministres aprovarà la posada en marxa d'una nova prestació no contributiva de la Seguretat Social que garanteixi a totes les persones en situació de vulnerabilitat un Ingrés Mínim Vital", ha avançat Iglesias aquest dijous durant la seva compareixença a la Comissió de Drets Socials del Senat, per explicar les línies generals de la política del seu departament.
Iglesias ha subratllat que li consta que el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, està "treballant amb les comunitats autònomes" per "culminar un acord" sobre l'Ingrés Mínim Vital.
A més, ha afegit que aquesta mesura no ha d'identificar-se com "un èxit del Govern" sinó "de tots els col·lectius socials" que han defensat la necessitat d'aquesta renda mínima i "dels governs autonòmics" que ja van implementar un ingrés mínim vital abans que el Govern i que ara són un "exemple" per a aquest. "No em cau cap anell per reconèixer-ho aquí", ha postil·lat.
No obstant això, ha puntualitzat que, des d'una perspectiva global, i "salvant algunes excepcions molt notables", aquest sistema s'ha caracteritzat per "baixos nivells de cobertura i per l'existència, en molts casos, de requisits complementaris a la simple falta d'ingressos que han acabat per excloure de facto de l'accés a aquestes rendes a moltes persones en situació de necessitat".
El vicepresident de Drets Socials ha indicat que l'Ingrés Mínim Vital és "una mesura de justícia social". "Suposo que s'imaginen la vergonya que passen les famílies quan no poden portar a casa menjar per als seus fills o compar la roba que necessiten, quan no tenen aquest mínim per poder mirar-se al mirall i veure's en una situació de dignitat", ha remarcat. Si bé ha dit que també és "una mesura d'eficiència econòmica," perquè aquests diners "no se n'aniran a un compte a Suïssa" sinó que "anirà directament al consum" permetent "que autònoms i empreses puguin continuar facturant".
Segons ha puntualitzat, el desenvolupament del IMV estava previst per a més endavant, però el Govern "n'ha accelerat al màxim" l'aprovació per poder atendre la urgència de la crisi social derivada de la pandèmia del coronavirus. I s'ha pogut fer, segons ha indicat, gràcies a la "estreta col·laboració" entre els equips de la Vicepresidència i del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, als quals ha agraït el seu "excel·lent treball".
D'altra banda, també ha assenyalat que estan treballant al costat dels governs d'Itàlia i Portugal per un Ingrés Mínim Vital Europeu. "La mà del Govern està estesa al conjunt dels grups polítics perquè tinguem a Europa una posició, no de Govern, sinó de país, que defensi una resposta comuna i solidària a aquesta crisi amb mesures com aquesta, que poden contribuir decisivament a construir un Escut Social també a nivell europeu", ha afegit.
PROGRAMA PER A LES RESIDÈNCIES D'ANCIANS
D'altra banda, també al Senat, Iglesias ha assegurat que manté el compromís recollit a l'acord de Govern per promoure un programa d'acreditació de qualitat de les residències d'ancians, A més, ha anunciat un pla de xoc per a "reimpulsar" el sistema públic d'atenció a la dependència.
Segons ha indicat el vicepresident segon, és necessari emprendre "mesures de fons" en matèria de dependència, per a la qual cosa el programa de Govern estableix una base "correcta". En aquest sentit, Iglesias ha recordat que, al costat del citat programa d'acreditació de qualitat de les residències de gent gran, l'acord incloïa el compromís de reforçar "significativament" el finançament del sistema de dependència, així com de "millorar les condicions de precarietat" dels treballadors dels serveis socials.
També, segons ha detallat, el document recull el compromís de reduir "dràsticament" les llistes d'espera i augmentar el "nivell mínim" amb el qual es finança l'atenció a cada persona dependent. "Serà necessari fer un important esforç en els Pressupostos Generals de l'Estat", ha postil·lat. "Per al Govern, aprendre la lliçó de la crisi implica no sols mantenir amb fermesa aquests compromisos, sinó realitzar una avaluació completa del model i plantejar solucions estructurals per garantir serveis públics dignes per a la cura de la nostra gent gran", ha manifestat.
Així mateix, ha indicat a les residències de gent gran privades suposen un 75% del total de centres residencials del país. "No sé si un model tan altament privatitzat com el de les residències d'ancians, amb uns nivells de precarietat incomparables entre els seus treballadors, és un model propi de la quarta economia de la zona euro", ha afirmat. "Hem d'aprofitar els acords de reconstrucció perquè el model de residències canviï al nostre país i sigui un model més ben dotat, amb treballadors públics que cobrin salaris decents", ha recalcat.
Respecte a la situació de les residències durant la crisi de la pandèmia, Iglesias ha reconegut que les mesures extraordinàries de suport a les comunitats autònomes per a les residències "no serveixen per resoldre els problemes estructurals que s'arrosseguen des de fa anys i que són els que han quedat al descobert arran del laCOVID-19", per la qual cosa és necessària una reforma estructural.