autonomos portada

Els treballadors amb nens a càrrec veuen amb preocupació el moment en què hauran de deixar la seva jornada laboral per encarregar-se dels seus fills, en cas que es cancel·lin les classes com una mesura de prevenció davant la situació creada pel coronavirus i l'augment de contagi. La situació s'agreuja encara més en el cas dels autònoms.

Aquest escenari no trigarà a arribar. De fet, la Comunitat de Madrid ha informat la tarda del dilluns que queda suspesa tota activitat escolar durant els propers 15 dies. Una situació que s'estendrà també a Vitòria i Labastida, que també han estat declarades zones on el risc de transmissió és "significatiu o alt" segons paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Ara com ara ni el Ministeri de Treball ni el de Sanitat han plantejat mesures enfocades a intentar solucionar la papereta als pares que no tinguin amb qui deixar als seus fills. De fet, apunten que serà decisió de cada empresa particular donar o no facilitats als seus treballadors perquè puguin fer-se càrrec dels fills, com ara permisos especials o la possibilitat de treballar des de casa. En cas contrari, hauran de ser els pares els que busquin a algú a qui encomanar la cura dels seus fills durant la jornada laboral, o bé demanar vacances.

El que sí que poden fer els pares és absentar-se del treball, sempre que el tancament del col·legi sigui oficial i que ho avisi prèviament a la seva empresa, ja que així no podria considerar-se un motiu injustificat. A més, convé deixar clar que no hi ha possibilitat de deixar el menor a càrrec d'un altre adult. No obstant això, encara que d'aquesta manera l'empresa no podria sancionar el treballador, tampoc té l'obligació de retribuir aquestes jornades, llevat que consti expressament al conveni col·lectiu corresponent. Respecte a la possibilitat d'agafar vacances, dependrà de les circumstàncies de cada empresa si es concedeix la possibilitat de poder gaudir-les en qualsevol moment i no en un període establert.

Quant als treballadors autònoms, una de les opcions que tindrien és la de contractar a un treballador mentre ells cuiden dels seus fills el temps que haurien d'estar al col·legi. La Seguretat Social paga durant un any el 100% de la quota d'autònoms en el cas de tenir nens a càrrec menors de 12 anys. Això sí, caldrà tenir aquesta persona contractada durant almenys tres mesos, ja sigui a temps complet o parcial, i no es pot haver tingut cap treballador assalariat durant els 12 mesos anteriors.

Des de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) demanen al Govern una sèrie de mesures per a incorporar la problemàtica del treball autònom davant la crisi del coronavirus. Entre elles, el reconeixement específic de quarantenes preventives com a baixes laborals. A més, per a aquells que es vegin afectats directament pel coronavirus o perquè l'impacte econòmic de la crisi sanitària afecta la seva activitat econòmica, proposen un ajornament temporal del pagament de cotitzacions socials i de la liquidació de l'IVA, un subsidi especial que compensi els seus ingressos fins al Salari Mínim Interprofessional (SMI), i un fons de compensació per treballs perduts.

Mentrestant, des de la Federació ATA esperen que entre els plans que posi en marxa l'Executiu s'hi trobi que la Seguretat Social assumeixi el cost de les baixes laborals que es produeixin a conseqüència del coronavirus i demanen que els autònoms en quarantena o de baixa per contagi no estiguin obligats a cotitzar. També, que el coronavirus sigui considerat causa de força major per a accedir a la prestació per cessament d'activitat per als autònoms que es veuen afectats de manera directa o indirecta i hagin d'interrompre la feina. A totes les administracions demanen que es tingui molt en compte la realitat i el "dia a dia d'aquells que creen ocupació" i que les normes que s'impulsin en matèria laboral mesurin les conseqüències "del tracte" d'un autònom.

Noticias relacionadas

contador