covid 20210826185120

Raina MacIntyre, professora de bioseguretat global a la Universitat de Nova Gal·les del Sud, va advertir que la COVID-19 mai es convertirà en una malaltia endèmica i sempre es comportarà com un virus epidèmic, segons informa CNBC.

Els científics utilitzen una equació matemàtica, l'anomenada R0 (Basic Reproduction Number), per avaluar la rapidesa de propagació d'una malaltia. El R0 indica quantes persones s'encomanaran d'una malaltia a partir d'una persona infectada i els experts estimen que la variant òmicron pot ser superior a 3.

Si el R0 d'una malaltia és superior a 1, el creixement és exponencial, cosa que significa que el virus és cada cop més freqüent i es donen les condicions per a una epidèmia, va assenyalar l'experta.

MacIntyre va declarar que aquest és el patró que es va trobar a la verola durant segles i que encara es veu amb el xarampió i la grip. A més de ser el que es desenvolupa amb la COVID-19, va afegir. Creu que continuarà provocant onades epidèmiques impulsades per la disminució de la immunitat vacunal. "Aquest virus no es convertirà per art de màgia en una infecció endèmica similar a la malària, els nivells de la qual es mantenen constants durant llargs períodes", va afirmar.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) va advertir la setmana passada que la variant que seguirà òmicron serà encara més contagiosa. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, va declarar que existia la possibilitat que la Covid deixés de ser una emergència sanitària mundial aquest any, si s'adoptaven les mesures adequades, entre les quals s'inclou abordar la desigualtat en matèria de vacunes i atenció sanitària.

Noticias relacionadas

contador