illa respaldo congreso nueva normalidad

El Ministeri de Sanitat que dirigeix Salvador Illa proposarà a les comunitats autònomes durant la reunió de Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres la possibilitat d'adoptar mesures més dures de cara al Nadal. En concret, un document elaborat per aquest departament insta les regions a endurir les restriccions en entrades i sortides, trobades socials i toc de queda, davant la possibilitat que les festes que estan per arribar deslliguin una tercera onada.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ja avisava el Congrés, on ha dit aquest dimecres que no descarta endurir el pla de Nadal si segueixen augmentant els contagis de la COVID-19. Ara sembla que Sanitat està disposada a habilitar a les CCAA perquè puguin adoptar mesures més dures que les previstes inicialment al pla de Nadal.

Així apareix recollit en un esborrany que s'ha filtrat, en què Sanitat posa especial atenció pel que fa a limitar les entrades i sortides als seus territoris, les trobades socials i els tocs de queda. Fins ara es permetien sopars familiars de fins a deu persones i també la reunificació familiar a través del concepte de 'cercles pròxims'.

Ara, la idea de Sanitat és que les CCAA puguin prohibir els viatges entre els dies 23 de desembre i 6 de gener, restringir el nombre de persones en dinars i sopars nadalencs i moure el toc de queda, també la nit de Nadal i Cap d'Any, que ara està fixat a les 1:30 de la matinada per aquests dos dies. És més, Illa pretén que els governs regionals puguin limitar la celebració d'esdeveniments nadalencs com cavalcades.

No obstant això, la proposta del departament d'Illa arriba quan els governs regionals ja estan donant passos enrere. Per exemple, Catalunya, que ja ha anunciat que la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal es retarda fins a l'11 de gener. Mentrestant, La Rioja també ha anunciat que amplia el confinament perimetral fins al 15 de gener, el tancament hostaleria a les 20 hores i no permetrà celebracions i activitats de gran afluència.

I Galícia ha elaborat un nou document en el qual especifica que no es pot anar a la regió sense una justificació de les previstes en la normativa, reduint així la mobilitat. Madrid també es mostra disposada a endurir les restriccions "si escau", cosa que anunciarà divendres.

REBUIG ALS TEST RÀPIDS A LES FARMÀCIES

D'altra banda, també es debatrà un altre esborrany en el qual Sanitat demana a les comunitats que recomanin als professionals de salut que no prescriguin test ràpids d'anticossos que es venen en farmàcies, perquè no estan indicats per diagnosticar el coronavirus.

Així ho ha establert la ponència de vacunes, en la qual hi ha el Ministeri i totes les comunitats, en un document que es durà al Consell Interterritorial de Salut, en el qual es conclou que aquestes proves d'autodiagnosi no han de ser utilitzades per determinar la presència d'una infecció ni en persones amb símptomes ni en asimptomàtiques.

Noticias relacionadas

contador