ep la ministra de sanidad carolina darias interviene durante una rueda de prensa posterior al
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

La Comissió de Salut Pública va acordar aquest dimarts que es posi la segona dosi amb vacunes d'ARNm (Pfizer) a les persones menors de 60 anys que havien rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca.

Durant la reunió que va tenir lloc dimarts a la tarda, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat van optar per la pauta mixta o heteròloga en base als estudis observacionals d'altres països i els assaigs clínics d'Oxford i de l'Institut de Salut Carlos III, va informar Sanitat.

Així, van afegir que totes les persones rebran la seva segona dosi "durant els pròxims dies" i que el ritme de vacunació seguirà sent "molt àgil" a causa del gran nombre de vacunes que estan arribant aquestes setmanes a Espanya.

També van plantejar la possibilitat que aquelles persones que no desitgin posar-se la segona dosi amb la vacuna de Pfizer "i, a causa de les circumstàncies extraordinàries, puguin posar-se AstraZeneca". Tot i això, van assenyalar que aquesta qüestió se seguirà debatent en Comissió de Salut Pública.

La cartera que dirigeix ​​Carolina Darias també va informar que països com Alemanya, França, Portugal, Suècia i Finlàndia també van optar per vacunar els que es trobin en aquesta situació amb aquesta pauta mixta. D'altra banda, van recordar que totes les vacunes "són segures i eficaces", al mateix temps que van recalcar la importància que la població es vacuni "per arribar a la major immunitat possible en el menor termini possible".

Els resultats preliminars de l'assaig clínic 'CombiVacs', posat en marxa per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), que es van coneixer dimarts al matí, van evidenciar que una dosi de la vacuna contra la COVID-19 de Pfizer produeix resposta immune forta i efectes secundaris de lleus a moderats en persones menors de 60 anys que havien rebut una sola dosi d'AstraZeneca.

A principis d'abril, Sanitat va prendre la decisió de vacunar amb AstraZeneca només majors de 60 anys per l'aparició d'esdeveniments trombòtics "molt rars" sobretot en persones de menys edat, seguint l'exemple d'altres països europeus com França o Alemanya.

Aquesta restricció va provocar que molts menors de 60 anys que havien rebut ja una dosi d'AstraZeneca no poguessin rebre la preceptiva segona injecció. Els afectats són, principalment, personal essencial com a professors o policies.

Noticias relacionadas

contador