El president del Govern, Pedro Sánchez, presidirà aquest dilluns la comissió de seguiment a Sanitat "per poder conèixer de primera mà l'evolució del virus"; que el dimecres se celebrarà una reunió interministerial, que "en principi" se celebrarà setmanalment; i que els dilluns i els dijous es reunirà, a través de videoconferència, la Comissió Interterritorial del Sistema Nacional de Salut "per actualitzar la informació i posar en comú les dades", segons ha informat Fernando Simón, director del Centre d'Emergències Sanitàries.
Noticia relacionada
Crash en el petróleo: se hunde un 30% ante una guerra de precios entre la OPEP y RusiaPer al responsable de Sanitat, és "essencial" la coordinació del Ministeri amb les comunitats autònomes perquè "és bo tenir un marc estable per posar en comú la situació". "A Espanya, de moment, tenim personal i recursos suficients per atendre les situacions que vagin sorgint", ha assegurat.
Així mateix, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha posat l'accent en basar les decisions sobre l'evidència científica; fer un "exercici de coordinació" amb les comunitats autònomes i els socis europeus i internacionals, i informar "amb transparència"; i fer un "seguiment diari".
Sobre la situació a Itàlia, on s'ha prohibit les entrades i sortides a la Llombardia i 14 regions més, Illa ha ressaltat que s'ha pres una "mesura molt dràstica" per evitar el contagi. "Tinc plena confiança que han pres les mesures correctes", ha concretat.
Noticia relacionada
Alemania aconseja suspender reuniones de más de 1.000 personas y Francia lo prohíbeEl ministre de Sanitat ha declarat que ha parlat per telèfon amb el seu homòleg per traslladar-li un “missatge de reconeixement per l’esforç que estan fent, i en suport a les mesures que estan prenent” per frenar l’expansión del virus per Europa. “El problema d’un país és problema de tots,” ha dit.
ESDEVENIMENTS MULTITUDINARIS
D’altra banda, en referència a la possibilitat de suspendre esdeveniments massius, com la Setmana Santa o les Falles, Simón ha explicat que una de les preocupacions és la possibilitat d’una entrada massiva de persones a les zones de risc, però que les mesures que ha pres Itàlia “redueixen dràsticament aquest risc.”
“Seguim en contacte amb la Comunitat Valenciana, per veure si és necessari prendre alguna mesura específica,” ha informat Simón, que ha subratllat que “evitar un esdeveniment de masses sense tancar els metros, per exemple, no té gaire sentit.”
Per tot això, ha defensat que cal ser “molt curosos” a l’hora d’impantar mesures, i que “no seria lògic que es prenguessin decisions arran de pressions que puguin provenir de certes percepcions.” “Hem d’estar sempre en una posició adequada, en consulta amb els experts,” ha conclòs.
Noticia relacionada
Italia pone en cuarentena Lombardía y otras 14 regiones por el coronavirusALEMANYA I FRANÇA SUSPENEN ESDEVENIMENTS AMB MÉS DE 1.000 PERSONES
El Govern de França ha prohibit per decret que es celebrin reunions o concentracions de més de 1.000 persones, en el marc de la campanya per intentar frenar i contenir el brot del coronavirus, amb origen a la ciutat xinesa de Wuhan, que ja ha causat 19 víctimes mortals i ha infectat més de 1.000 persones en territori francès, segons informacions de la cadena de televisió LCI.
El ministeri de Sanitat alemany, Jens Spahn, ha anunciat una nova recomanació, que insta a evitar tot acte al qual assisteixin més d’un miler de persones, per tal d’evitar el contagi.
15 REGIONS ITALIANES EN QUARANTENA
El Govern italià ha decretat la prohibió d’entrar i sortir de la Llombardia i 14 regions més, que en aquests moments es consideren “zones vermelles”; la quarantena s’allargarà del 8 de març fins al 3 d’abril, que es considera un temps suficient per detectar qualsevol possible cas nou de coronavirus.
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha anunciat aquest decret per frenar la propagació del virus al país. Ha explicat que “s’establirà una restricció limitant els moviments a aquell territori”, però ha remarcat que serà possible entrar-ne i sortir-ne, si es pot justificar una necessitat “laboral, de necessitat, o en cas d’emergència.”