cbcomida navidad

L'Executiu i les comunitats autònomes tornen a reunir-se aquest dimecres a la seva habitual Consell Interterritorial de Salut. Durant aquest hauran d'aclarir els tres principals dubtes que llancen les festes de Nadal: cercles pròxims, test i controls de mobilitat.

"Tothom sap el que és una persona propera. És algú amb qui tens una relació íntima, però no pertany a l'àmbit familiar. La recomanació és que sigui una única unida de convivència i, com a molt, dos o tres", ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, recentment. La definició d'Illa no convenç comunitats com Múrcia i Andalusia, que afirmen ser un terme massa "imprecís".

Després hi ha els test d'anticossos que aquesta mateixa setmana arriben a les farmàcies, però que només indiquen si es tenen o no defenses després de 'passar' la malaltia, de manera que el seu resultat hauria de ser comparat amb una PCR. Això ha provocat que algunes comunitats reclamin que les farmàcies puguin tenir també accés a test d'antígens, encara que l'Executiu no n'està molt convençut.

En qualsevol cas, Illa s'ha encarregat d'assegurar que "els tests ni són un passaport de seguretat absolut ni són una garantia, són una foto d'un moment determinat, no ens eximeix de prendre les mesures de seguretat".

Finalment, pel que fa als controls de mobilitat. Illa reconeixia que "ja hi ha hagut aquest pont controls aleatoris en matèria de mobilitat i n'hi haurà a les festes nadalenques també, per assegurar-nos que tothom compleix amb les restriccions". A més, el ministre va concedir que "no podem posar un policia a cada casa, però no cal".

En aquest sentit, un dels dubtes que queden per resoldre és si hi haurà alguna mena de salconduit que permeti justificar els moviments de persones amb motiu d'algun retrobament familiar.

Noticias relacionadas

contador