illasalvadorcb1

Restringir la mobilitat a municipis amb més de 500 casos per 100.000 habitants, reduir els aforaments en hostaleria i comerços i tancar els parcs. Aquestes són algunes de les mesures que s'inclouen a l'esborrany que el Ministeri de Sanitat presentarà a les CCAA aquest dimecres i amb el qual es pretén frenar l'augment de casos de Covid-19.

La reunió del plenari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) haurà d'aprovar aquestes noves restriccions que, segons avança El País, hauran de posar-se en marxa en un termini màxim de 48 hores.

Això sí, el límit d'habitants no serà l'única condició per a aplicar aquestes mesures, que no es duran a terme si, almenys, el 90% dels casos detectats al municipi es corresponen amb brots no familiars perfectament identificats i controlats, i si aquests han estat convenientment comunicats al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat.

A més de la incidència, els municipis de més de 100.000 habitants hauran de presentar un percentatge de positivitat en els resultats de les proves diagnòstiques d'infecció activa per Covid-19 realitzades en les dues setmanes prèvies superior al 10% i la CCAA a la qual pertany tenir una ocupació de llits per pacients Covid-19 en Unitats de Vigilància intensiva (UCI) superior al 35% de la dotació habitual.

Les mesures afectarien deu municipis, tots de Madrid

"Totes aquestes mesures són necessàries per a aconseguir l'objectiu de controlar l'expansió de la malaltia i reduir la pressió assistencial sobre el sistema sanitari, constitueixen actuacions proporcionals a la finalitat perseguida i estan avalades per raons i criteris de caràcter epidemiològic i sanitari", assenyala l'esborrany.

Als territoris que compleixin aquestes condicions es "restringirà l'entrada i sortida de persones" "excepte per a desplaçaments adequadament justificats". Aquests desplaçaments són l'assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, el compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials o legals, l'assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d'educació infantil i el retorn al lloc de residència habitual.

També estarà permesa l'assistència i cura a gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, el desplaçament a entitats financeres i d'assegurances que no puguin ajornar-se, les actuacions requerides o urgents davant els òrgans públics, judicials o notarials, les renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables i la realització d'exàmens o proves oficials inajornables.

Segons l'esborrany, a més de restringir la mobilitat, el Ministeri de Sanitat proposarà als consellers de les CCAA afectades limitar les reunions a sis persones i tancar els parcs infantils per a evitar aglomeracions. També avançar el tancament en hostaleria a les 23 hores i reduir el seu aforament, on les terrasses només podran estar al 60% i no es podrà consumir a la barra. En locals comercials, l'aforament màxim serà del 50% i l'hora de tancament no podrà superar les 22 hores.

Aquestes són algunes de les mesures de control i resposta, a més de les recomanacions, que finalment afectarien deu municipis, tots de Madrid.

Noticias relacionadas

contador