La presidenta de l'Associació Mèdica Sud-africana, Angelique Coetzee, és qui ha donat la veu d'alarma sobre la variant òmicron. Segons declaracions de Coetzee a la BBC recollides per CNBC, va començar a veure pacients al voltant del 18 de novembre que presentaven “símptomes inusuals” i que diferien lleugerament dels associats a la variant delta, la soca més virulenta del virus fins a la data i la dominant a nivell mundial.
Coetzee ha declarat que "un pacient masculí d'uns 33 anys em va dir que estava extremadament cansat durant els últims dies i que tenia mal de cos i de cap", així com "un picor de coll", però sense tos ni pèrdua del gust o de l'olfacte”.
Coetzee ha declarat que va fer la prova de la Covid al pacient home i que aquest va donar positiu, igual que la família. Segons CNBC, aquell dia va veure més pacients que presentaven el mateix tipus de símptomes que ella va descriure com a símptomes “extremadament lleus”.
Les observacions inicials de Coetzee només es basen en un nombre molt reduït de casos, si bé, els experts estan preocupats pel gran nombre de mutacions d'òmicron, una soca amb més risc de reinfecció, segons dades de l'OMS recollides per CNBC.
Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC) han destacat la varietat de símptomes de Covid, assenyalant que “qualsevol pot tenir símptomes de lleus a greus” que poden aparèixer entre 2 i 14 dies després de l'exposició al virus. S'ha vist que les variants alfa i delta, descobertes per primera vegada al Regne Unit i l'Índia, causen símptomes diferents. Per exemple, aquesta última provoca més mals de cap, mal de coll, secreció nasal i febre.
La llista de símptomes enumerats per l'organisme inclou febre o calfreds, tos, fatiga, manca d'alè o dificultat per respirar, dolors musculars o corporals, mal de cap, nova pèrdua de gust o olfacte, mal de coll, congestió o secreció nasal, nàusees o vòmits i diarrea.
Un grup de països ha prohibit temporalment els viatges des de diversos països del sud d'Àfrica on s'ha detectat la variant, una mesura que el ministre de Sanitat sud-africà va qualificar divendres de reacció “precipitada i draconiana”. Tot i això, Coetzee ha declarat a la 'BBC' que la variant òmicron “probablement ja s'havia estès” i que països que havien restringit els viatges, com els EUA, el Regne Unit, Israel i la UE “la tenen sense saber-ho”.
La variant Delta continua sent la responsable de la majoria de les infeccions actuals a tot el món, segons dades de l'ONU. "Més del 99% dels casos a tot el món es deuen a la variant delta i s'estan produint més morts entre els no vacunats", segons ha declarat el científic en cap de l'OMS, Soumya Swaminathan.