ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus durante
OMS

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que el nou coronavirus, batejat amb el nom de Covid19, "no és la grip", si bé ha assegurat que amb les mesures correctes, l'epidèmia es pot frenar.

La setmana passada, l'organisme de Nacions Unides va elevar "a molt alt" el risc de contagi del nou coronavirus, mentre el nombre de casos a la Xina està començant a disminuir, detectant-se'n durant les últimes 24 hores nou vegades més casos fora del país asiàtic que no pas a dins.

Fora de la Xina, el nombre total de casos ara supera els 8.739 en 61 països, incloses 127 morts, va dir Tedros. Al voltant del 81% dels casos fora de la Xina són de quatre països, va afegir. Dels altres 57 països afectats, 38 n'han reportat 10 casos o menys, va dir Tedros. Dinou països han reportat només un cas, i alguns països han contingut el virus i no n'han reportat més durant les darreres dues setmanes, va dir.

En aquest sentit, Tedros ha recordat que la principal preocupació que tenen les autoritats sanitàries a nivell mundial són els brots del nou coronavirus que estan tenint lloc a Corea del Sud, Itàlia, l'Iran i el Japó. "La República de Corea ara ha reportat més de 4.200 casos de coronavirus, amb 22 morts, la qual cosa significa que té més de la meitat de tots els casos fora de la Xina. No obstant això, els casos en aquesta regió semblen provenir principalment dels cinc grups que sospitem que han pogut provocar el brot", ha dit.

Unes dades que, el director general de l'OMS ha considerat "importants", perquè indiquen que les mesures de contenció del virus estan "funcionant" i que, per tant, l'epidèmia pot ser continguda. No obstant això, ha reconegut que ens trobem en un "terreny desconegut" ja que "mai abans" no s'havia vist cap un patogen respiratori que fos capaç de realitzar una transmissió comunitària.

"La contenció del nou coronavirus és factible, i ha de continuar sent la màxima prioritat per a tots els països. Amb mesures precoces i agressives se'n pot aturar la transmissió i salvar vides", ha recalcat Tedros, per avisar que l'OMS no dubtarà" a declara aquesta situació una "pandèmia", si l'evidència científica així ho suggereix.

Finalment, Tedros ha assegurat que l'organisme continuarà donant orientació, "basada en l'evidència", als països i a les persones per tal d'avaluar el risc de cadascun, així com per ajudar a prendre les decisions correctes en cada cas, ja que "no existeix un enfocament únic per a tots".

Noticias relacionadas

contador