omicron dl
Pixabay

El Regne Unit ha detectat una nova variant de coronavirus. Es tracta d'Òmicron XE, una 'recombinació' de les soques que conté una barreja d'Ómicron BA.1, molt infecciosa i que va sorgir a finals del 2021, i de la més recent BA.2, actualment la dominant al país. La variant XE s'ha detectat fins ara en 637 pacients.

Les dades han estat proporcionades per l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA, per les sigles en anglès) en un moment delicat, i és que el país s'enfronta a un nou augment de les hospitalitzacions per Covid-19. Tot i això, aquest organisme ha assegurat que actualment no hi ha proves suficients per treure conclusions sobre la seva transmissibilitat o gravetat, segons recull CNBC.

Els experts confirmen que aquest tipus de recombinacions no són infreqüents, ja que s'han produït diverses vegades des que va començar la pandèmia. Es donen quan un individu s'infecta amb dues o més variants alhora, cosa que dona lloc a una barreja del seu material genètic dins del cos del pacient.

En qualsevol cas, les dades sobre la gravetat de la nova variant i la seva capacitat per evadir les vacunes encara no són clares. Tot i això, les primeres estimacions suggereixen que podria ser més transmissible que les soques anteriors. De fet, segons les dades de l'Agència, l'XE té una taxa de creixement del 9,8% per sobre de la BA.2, mentre que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ho ha xifrat al 10%.

Per això les autoritats sanitàries continuen vigilant la situació. "Aquest recombinant en particular, XE, ha mostrat una taxa de creixement variable i encara no podem confirmar si té un veritable avantatge de creixement. Fins ara no hi ha prou proves per treure conclusions sobre la transmissibilitat, la gravetat o l'eficàcia de la vacuna", ha dit la professora Susan Hopkins, assessora mèdica en cap de la UKHSA.

El primer cas confirmat de l'Òmicron XE es va detectar al Regne Unit el 19 de gener d'aquest any, cosa que suggereix que podria haver estat en circulació durant diversos mesos. També s'ha detectat fora del país, a Tailàndia. El problema ara és que s'estan adoptant canvis en la forma de quantificar la pandèmia, cosa que alguns experts creuen que podria dificultar la predicció dels repunts i la comprensió de les noves variants.

A més, l'Òmicron XE sorgeix quan la Xina és al mig de la seva última onada de contagis, que ha portat Xangai a un bloqueig prolongat. Al gegant asiàtic també s'ha registrat una nova subvariant de la Covid, anomenada BA.1.1. No coincideix amb altres tipus de coronavirus seqüenciats a la Xina o notificats a la base de dades mundial de variants, i es va detectar a la ciutat de Suzhou, a prop de Xangai.

contador