ep un grupo de trabajadores repatriados a india
Prabhat Kumar Verma/ZUMA Wire/dp / DPA

El món mira l'onada de morts per Covid que s'està produint a l'Índia amb estupor. Resulta "horrible" el que està succeint als seus carrers, es pot llegir, tot i que, a més de la consternació davant el que s'observa, hi ha una profunda preocupació. I aquesta preocupació té a veure amb la possibilitat que, el que passa allà, ultrapassi les seves fronteres.

El Regne Unit, França i Itàlia ja han prohibit els vols des de l'Índia, mentre que a Espanya encara no s'ha pres aquesta mesura, i el responsable del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha restat importància a la virulència de la soca índia del virus: "No ens hem de preocupar", ha dit. La Comunitat de Madrid, per la seva banda, ha demanat que es prohibeixin els vols procedents del país i s'estableixin controls més estrictes a l'aeroport de Barajas.

Mentrestant, l'Índia va registrar aquest dimarts el primer descens de casos de Covid-19 en 21 dies, després de marcar un rècord de 350.000 casos diumenge. Els Estats Units i la Unió Europea (UE) han anunciat ajudes, mentre que la companyia Gilead, fabricant del compost remdesivir contra el coronavirus, ha augmentat el seu subministrament i ha dit que ajudarà els laboratoris a ampliar la seva capacitat de fabricació local.

"Sembla absolutament horrible" el que està succeint a l'Índia, afirma Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, que adverteix que la situació "probablement empitjorarà molt abans de millorar". "Les seves conseqüències podrien estendre més enllà de les fronteres del país", alerta Hewson.

En aquest sentit, Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade, reconeix que el món està preocupat no només per com influirà aquesta situació en l'economia de l'Índia, sinó també per "la seva influència en l'economia mundial".

ARRIBA JA EL PIC?

Les últimes dades de contagis, amb aquesta retallada que s'apunta més amunt, suggereixen que els nous casos estan aconseguint el seu punt màxim a Bombai i Nova Delhi, apunta Jeffrey Halley, analista d'Oanda, qui es mostra més optimista sobre aquest assumpte. Així, tant la rupia com la renda variable índies s'han recuperat durant les dues últimes sessions, i aquesta millora en les dades explicaria gran part dels guanys, en la seva opinió.

Afegeix Jeffery que, tot i que la situació a l'Índia segueix sent greu, no és "suficient" com per frenar les ganes d'invertir en les borses. "Només un ràpid augment de la corba de rendiment (dels bons) als EUA podria alterar la dinàmica de compra d'accions que tan bé està funcionant al món durant l'últim any", precisa.

Una cosa similar opina Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com, que, tot i que reconeix que el que està succeint a l'Índia és negatiu, assumeix que "els mercats estan obviant en gran mesura el dolent de la mà de l'ampli suport monetari i fiscal" .

Mentre les empreses rebaixen les seves previsions de creixement per al país -Oxford Economics ha retallat la seva estimació de creixement del PIB indi per 2021 fins al 10,2% des de l'11,8% anterior-, de moment sembla que la situació no està tenint impacte, ni a nivell sanitari ni econòmic, a la resta de món. El risc hi és, però per ara Índia es considera més una preocupació que un problema.

Noticias relacionadas

contador