ep archivo   un frasco con la segunda dosis de la vacuna de pfizer biontech contra la covid 19 en el
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre l'avenç de la variant de la covid-19 EG.5, més coneguda com a "Eris", que va ser observada per primera vegada el 17 de febrer d'aquest any i es va designar com una variant sota supervisió el 19 de juliol.

L'organisme assegura que "a nivell mundial, hi ha hagut un augment constant en la proporció d'EG.5 informats", ja que entre el 17 i el 23 de juliol, la prevalença global d'EG.5 va ser del 17,4%; que representa un "augment notable" en relació amb les dades de les darreres quatre setmanes, que mostren una prevalença d'aquesta variant del 7,6%.

Fins al 7 d'agost del 2023, s'han enviat a la plataforma GISAID un total de 7.354 seqüències d'omicron EG.5 procedents de 51 països per estudiar-los. La major part de les seqüències són de la Xina (30,6%), que se situa per sobre de països com els Estats Units (18,4%), la República de Corea (14,1%), el Japó (11,1%), Canadà (5,3%), Austràlia (2,1%), Singapur (2,1%), Regne Unit (2,0%), França (1,6%), Portugal (1,6%) i Espanya (1,5%).

Tot i això, l'OMS considera que "amb base en l'evidència disponible, el risc per a la salut pública que representa EG.5 s'avalua com a baix a nivell mundial".

"Si bé EG.5 ha mostrat una prevalença més gran, avantatge de creixement i propietats d'escapament immunitari, no s'han observat canvis en la gravetat de la malaltia fins a la data. Mentre que els augments concurrents en la proporció d'EG.5 i les hospitalitzacions per COVID-19 (més baixes que les onades anteriors) s'han observat a països com el Japó i la República de Corea, no s'han realitzat associacions entre aquestes hospitalitzacions i EG.5", afegeix.

Tot i això, alerta que "a causa del seu avantatge de creixement i característiques d'escapament immunològic, EG.5 pot causar un augment en la incidència de casos i tornar-se dominant en alguns països o fins i tot a nivell mundial".

EG.5 porta una mutació d'aminoàcid F456L addicional a la proteïna de bec en comparació amb les subvariants XBB.1.9.2 i XBB.1.5. Dins del llinatge EG.5, la subvariant EG.5.1 té una mutació de bec addicional Q52H i representa el 88% de les seqüències disponibles per a EG.5 i els seus llinatges descendents.

contador