- En castellano:La UE publica su contrato con AstraZeneca pero censura las dosis previstas y el precio
- 0,12£
- 0,12%
La Comissió Europea ha publicat aquest divendres el contracte signat l'agost amb la farmacèutica AstraZeneca per al subministrament de vacunes contra la Covid-19, tot i que ha esborrat les dades més importants del document, com el preu que ha pagat per elles i les dosis que n'està previst que la companyia subministri cada mes, que segueixen sent secrets.
A l'arxiu publicat, Brussel·les ha decidit amagar la quantitat de dosis que la fabricant de la vacuna hauria d'enviar i el període acordat per al seu subministrament. Malgrat això, afirma que "acull amb satisfacció el compromís de l'empresa amb una major transparència en la seva participació en el desenvolupament de l'estratègia de vacunes de la UE".
Amb aquesta decisió, la UE pretén pressionar la companyia farmacèutica AstraZeneca, mancant fer públiques les dades més rellevants del contracte signat, per aconseguir que compleixi els compromisos adoptats a l'estiu. I és que durant els últims dies hi ha hagut un veritable estira i arronsa entre les dues parts a causa, precisament, de les trameses de la vacuna.
Contrato UE AstraZeneca by Bolsamanía on Scribd
El document revela que la farmacèutica ha de subministrar les dosis acordades des de les seves fàbriques localitzades al Regne Unit. L'apartat 4t del punt 5 del contracte clarifica que "AstraZeneca dedicarà el major esforç raonable possible a fabricar la vacuna a les plantes de producció localitzades en territori de la UE (que als efectes d'incloure les del Regne Unit)".
En referència a això, el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha insistit que "hi ha una sèrie de plantes que s'esmenten en el contracte que tenim amb AstraZeneca, algunes de les quals estan ubicades al Regne Unit". "Està previst que aquestes plantes contribueixin als esforços d'AstraZeneca per lliurar dosi a la Unió Europea", ha afegit.
Mamer ha explicat que hi ha una altra clàusula, la fabricació en risc, la condició de la qual "implica que les empreses amb les que vam signar aquests contractes produeixin les dosis abans de l'autorització per poder respectar els terminis de lliurament tan aviat com sigui l'autorització concedida".
El document especifica la possibilitat de compra de 300 milions de dosis de la vacuna AstraZeneca per part de la Unió Europea, amb l'opció d'altres 100 milions de dosis, amb "els majors esforços raonables".
AstraZeneca va comunicar el cap de setmana passat que no podria subministrar el 60% de les dosis compromeses en aquest contracte. La Comissió pretén demostrar que en cap de les clàusules es preveia una justificació d'aquests retards. Així mateix, la UE assegura que AstraZeneca ha desviat cap al mercat britànic les dosis que hauria d'haver lliurat al continent, i s'especula fins i tot que la farmacèutica pot estar venent a tercers països la vacuna compromesa amb Europa, i a un preu més alt.
La UE no està disposada a acceptar sense més que AstraZeneca incompleixi el contracte, i més encara tenint en compte la important inversió que ha fet el club comunitari per al desenvolupament d'aquest fàrmac contra el coronavirus, que la companyia elabora de la mà de la Universitat d'Oxford. D'aquí tot el que ha passat al llarg de la setmana.
L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha autoritzat la vacuna d'AstraZeneca per a majors de 18 anys.