cbrusia vacuna 2309
100,62£
  • 0,93£
  • 0,93%

L'Agència Europea de Medicament (EMA), enfront de la dada de 400.000 morts per la COVID-19 aquest cap de setmana a Europa, té previst accelerar els processos d'aprovació de les dues vacunes que ja l'han sol·licitat: la de Pfizer i la biotecnològica alemanya BioNTech i la de Moderna, ambdues fonamentades en l'ARN. La de Moderna podria estar aprovada el 29 de desembre i la de Pfizer el 12 de gener, segons ha anunciat l'entitat europea aquest dimarts.

  • 38,12$
  • 3,18%

A la vista d'aquestes previsions, les campanyes de vacunació estarien en marxa a principis d'any, amb els col·lectius més vulnerables (personal sanitari i gent gran) com a prioritat. Ursula von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea (CE), ha advertit que els permisos respondran només als criteris d'efectivitat i seguretat de les vacunes, encara que s'ha mostrat optimista en què tots dos criteris es certifiquin els propers dies i comenci un altre front: construir "narratives fortes" per lluitar contra el moviment antivacunes i la desinformació.

"La vacunació és autoprotecció i solidaritat", ha dit Von der Leyen avui a l'obertura d'un fòrum digital dedicat al sector europeu de la Salut, durant el qual ha destacat també que el desenvolupament de les vacunes ha suposat un "progrés sense precedents", i ha demanat solidaritat amb les iniciatives que busquen garantir "tractaments per a tothom". "Ara sabem que derrotar aquest virus és possible, però cap país ni govern podrà fer-ho sol. Això és així a nivell global, dins d'Europa i entre els sectors públic i privat", ha afirmat.

L'aliança de Pfizer i BioNTech ha presentat la seva sol·licitud d'autorització condicional per la seva vacuna COVID-19 davant l'EMA aquest dimarts, i Moderna la va presentar ahir. Aquesta petició a l'Agència Europea de Medicaments es produeix després que les empreses hagin sol·licitat als Estats Units també la petició amb l'objectiu de llançar la seva vacuna al més aviat possible.

Les dues vacunes formen part de l'àmplia cartera de la qual ha anat fent apilament la Comissió Europea des que va llançar el juny l'Estratègia Europea de Vacunes, per negociar de forma centralitzada la dosi per a tots els Estats membre. Brussel·les va tancar la setmana passada un contracte amb Moderna per adquirir 160 milions de dosis (amb els quals es podria vacunar 80 milions de persones, ja que és de doble punxada) i va segellar a principis de novembre un acord per adquirir fins a 300 milions de dosis de Pfizer/BioNtech (per a 150 milions de persones).

Actualment, Brussel·les ha subscrit acords per obtenir més de 1.000 milions de dosis d'una cartera diversificada de laboratoris, entre les quals es troben les tres més avançades: Moderna, Pfizer i també la britànica AstraZeneca.

El repartiment comunitari de la vacuna, regit pel principi de solidaritat, es realitzarà sobre una base poblacional un cop s'hagi donat el vistiplau final per part de la Comissió. "Si tot va bé, a finals d'aquest any o principis de l'any que ve" anuncien des de l'Agència Europea de Medicament a l'emissió del dictamen sobre les vacunes, en línia amb el que han assegurat els polítics europeus. Ursula Von der Leyen va sostenir fa uns dies que les de Moderna i BioNTech podrien rebre l'aprovació de l'EMA "durant la segona meitat de desembre".

El procediment d'aprovació exigeix ​​que es reuneixi l'anomenat Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP, per les sigles en anglès), els membres del uqal revisen totes les dades subministrades pels laboratoris i reclamen, si escau, la informació addicional oportuna. Un cop supervisada tota l'evidència i resolt qualsevol dubte que pugui haver anat sorgint, emeten la seva opinió. Aquest informe de l'EMA li arriba llavors a la Comissió, que és l'òrgan que pren una decisió final sobre la comercialització o no de la vacuna per a tota la UE.

Normalment, aquest procés d'avaluació que porta a terme l'EMA és més lent. Però a causa de les excepcionals circumstàncies provocades per la pandèmia s'han habilitat mecanismes per poder escurçar els temps. Des del principi de la crisi del coronavirus han estat "disponibles" per als desenvolupadors de vacunes, els quals han pogut dirigir-s'hi amb qualsevol tipus de preguntes. I també han posat en marxa un procediment específic de revisió, que permet supervisar les dades "de manera continuada", a mesura que han anat sortint. A aquest procediment específic s'ha acollit les tres vacunes més avançades (Moderna, BioNTech, AstraZeneca).

Noticias relacionadas

contador