omicroncb11

Dos nous estudis britànics ofereixen alguns indicis que la variant òmicron del coronavirus pot ser més lleu que la soca delta.

Els científics subratllen que, fins i tot si els resultats d'aquests primers estudis es mantenen, qualsevol reducció de la gravetat s'ha de sospesar amb el fet que òmicron es propaga molt més ràpidament que delta i és més capaç d'evadir les vacunes. Per tant, el nombre d'infeccions podria continuar aclaparant els hospitals.

Tot i així, els nous estudis publicats aquest dimecres semblen reforçar les investigacions anteriors que suggereixen que òmicron pot no ser tan perjudicial com la variant delta, assenyala Manuel Ascano Jr, un bioquímic de la Universitat de Vanderbilt que estudia el virus. "L'optimisme cautelós és potser la millor manera de veure-ho", indica.

Una anàlisi de l'equip que estudia la Covid a l'Imperial College de Londres va estimar els riscos d'hospitalització per als casos d'òmicron a Anglaterra, trobant que les persones infectades amb la variant tenen al voltant d'un 20% menys de probabilitats d'anar a l'hospital que els infectats amb la variant delta, i un 40% menys de probabilitats de ser hospitalitzats durant una nit o més.

Aquesta anàlisi va incloure tots els casos de Covid-19 confirmats mitjançant proves PCR a Anglaterra la primera quinzena de desembre en què es va poder identificar la variant: 56.000 casos d'òmicron i 269.000 casos de delta.

Un altre estudi realitzat a Escòcia per científics de la Universitat d'Edimburg i altres experts va suggerir que el risc d'hospitalització era dos terços menor amb òmicron que no pas amb delta. Tot i això, aquest estudi assenyala que els gairebé 24.000 casos d'òmicron a Escòcia es donen sobretot en adults joves d'entre 20 i 39 anys, i que les persones més joves són molt menys propenses a desenvolupar casos greus de Covid-19.

"Aquesta investigació nacional és una de les primeres a demostrar que òmicron té menys probabilitats de donar lloc a l'hospitalització per Covid-19 que delta", van escriure els investigadors. Encara que els resultats són observacions inicials, “són encoratjadors”, van afegir els autors.

Aquests dos nous estudis se sumen al publicat fa uns dies per la Universitat de Hong Kong, segons el qual òmicron infecta 70 vegades més ràpid que delta, però és menys greu.

Noticias relacionadas

contador