- En castellano:Fin de las mascarillas: ¿dónde, cuándo y en qué situaciones hay que seguir llevándola?
El Butlletí Oficial d'Estat (BOE) publica el decret que elimina l'obligació de portar mascareta en espais interiors, de manera que la normativa ja entra en vigor aquest dimecres 20 d'abril. Això sí, amb excepcions. Després de gairebé dos anys haver de portar aquesta protecció als llocs tancats, en quins moments, on i quan sí que cal seguir usant màscara?
CENTRES SANITARIS
El text del BOE estableix que les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes als centres, serveis i establiments sanitaris, tant els treballadors i com els visitants quan estiguin en zones compartides, a excepció de les persones ingressades quan romanguin a la seva habitació.
En conseqüència, es manté l'obligatorietat de l'ús de mascareta, en primer lloc, als centres, serveis i establiments sanitaris, ja que són àmbits on pot haver-hi una major concentració de persones vulnerables en què el risc de malaltia greu és més gran i, d'altra banda, en què la probabilitat de transmissió és més alta, ja que són llocs on hi pot haver més persones amb infeccions respiratòries transmissibles, a més de la COVID-19.
En segon lloc, cal atendre la situació específica dels centres sociosanitaris i, en particular, de les residències de gent gran. En aquests centres, la probabilitat de transmissió també és elevada, sobretot davant de l'aparició de brots, amb un alt impacte en incidir sobre les persones vulnerables. Atès que la institució constitueix el domicili de les persones que hi resideixen, l'ús permanent de la mascareta afectaria el benestar d'aquestes persones, valorant-se, a més, que les persones que es troben dins de la institució tancada no són la font d'infecció, a diferència dels treballadors i visitants en contacte amb l'exterior, que poden ser els agents que introdueixin el virus.
ENTORN LABORAL
A l'entorn laboral, amb caràcter general, no és preceptiu l'ús de mascaretes. No obstant això, els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, d'acord amb la corresponent avaluació de riscos del lloc de treball, podran determinar les mesures preventives adequades que s'hagin d'implantar al lloc de treball o en determinats espais dels centres de treball, incloent-hi el possible ús de màscares, si així es derivés de la referida avaluació.
MITJANS DE TRANSPORT
També caldrà continuar portant-la als mitjans de transport aeri, per ferrocarril o per cable i als autobusos, així com als transports públics de viatgers. I als espais tancats de vaixells i embarcacions en què no sigui possible mantenir la distància d'1,5 metres, llevat de les cabines, quan siguin compartides per nuclis de convivents.
Als mitjans de transport, es concentra molta població en espais petits, amb poca distància interpersonal, de vegades durant llargs períodes de temps. Si bé, molts transports tenen bons sistemes de ventilació dotats amb filtres d'alta eficiència, aquesta ventilació no sempre està garantida en tots ells. És per això que, en aquest àmbit, la probabilitat de transmissió en absència de mascareta pot ser elevada, amb un impacte moderat tenint en compte la diversitat de persones exposades, entre les quals hi podria haver algunes especialment vulnerables.
Es manté, per tant, l'obligatorietat en el transport aeri, per ferrocarril o per cable, en el transport públic de viatgers i als espais tancats de vaixells i embarcacions, quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. Tot i això, s'ha considerat que aquesta obligació d'utilització de la mascareta no s'ha de mantenir per a les andanes i estacions de viatgers.
Igualment, es recomana un ús responsable de la màscara als espais tancats d'ús públic on les persones transiten o romanen un temps prolongat, també als esdeveniments multitudinaris.
A l'entorn familiar i en reunions o celebracions privades, es recomana un ús responsable en funció de la vulnerabilitat dels participants.
El text recorda que la reducció de les mesures que inclou aquest Reial decret, proposada per a la població general, s'ha de valorar a nivell individual d'acord amb la pertinença a grups de més vulnerabilitat, la vacunació i l'activitat i comportament social que pugui incrementar els riscos de transmissió. A més, es recomana per a totes les persones amb més vulnerabilitat davant la infecció per COVID-19 que es mantingui l'ús de mascareta en qualsevol situació en què es tingui contacte prolongat amb persones a distància menor d'1,5 metres.