ep anthony s fauci directorniaid
NIAID

El principal expert en malalties infeccioses dels Estats Units, el doctor Anthony Fauci, ha advertit -en una entrevista exclusiva amb Reuters- sobre la distribució d'un vaccí contra la Covid-19 sota les directrius d'ús especial d'emergència abans que se'n demostri la seguretat i eficàcia en grans assajos. Fauci ha dit que és una mala idea que podria tenir un efecte esgarrifós en els assajos d'altres vaccins.

Científics i experts en salut han expressat la seva preocupació pel fet que el president dels EUA, Donald Trump, estigui pressionant l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units perquè lliuri un vaccí abans de novembre per a augmentar les seves possibilitats de ser reelegit en els comicis presidencials.

Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses, ha declinat fer comentaris sobre Trump a Reuters, però ha dit que és arriscat accelerar el lliurament d'un vaccí malgrat la necessitat urgent.

"L'única cosa que no voldria veure amb un vaccí és obtenir una EUA (autorització d'ús d'emergència) abans de tenir un senyal d'eficàcia", ha declarat Fauci a l'agència en una entrevista telefònica.

"Un dels perills potencials si es deixa sortir un vaccí prematurament és que faria difícil, si no impossible, que els altres vaccins inscriguin persones al seu assaig", ha advertit Fauci.

Aquestes darreres setmanes s'han iniciat assajos clínics a gran escala dels principals vaccins candidats de Moderna, Pfizer i AstraZeneca, que pretenen inscriure a desenes de milers de voluntaris. La setmana passada, Johnson & Johnson va dir que espera incloure a 60.000 subjectes al seu assaig de vaccí de fase III.

Trump va tirar llenya al foc de les preocupacions de polititzar el procés amb l'anunci que va fer el diumenge, en autoritzar d'emergència l'ús de plasma de pacients recuperats de Covid-19 per tractar als pacients actuals abans que se n'hagin avaluat els beneficis en assajos clínics aleatoris i controlats amb placebo. A més, el Financial Times ha publicat que el president dels EUA vol que s'aprovi abans de les eleccions el vaccí d'Oxford i AstraZeneca.

Noticias relacionadas

contador