ep vacuna de astrazeneca contra la covid
GVA

Com han afectat les notícies sobre els possibles efectes secundaris de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca? La percepció de seguretat ha descendit substancialment, en comparació amb les de Moderna o Pfizer, sobretot a França, Alemanya, Espanya i Itàlia.

La població de diversos països europeus és més propensa a pensar que la vacuna AstraZeneca és menys segura enfront de la resta, malgrat que la mitjana de persones que pensava en la vacuna d'Oxford com a segura era més alta que la resta de la població que la veia com a insegura, segons es reflecteix en una anàlisi duta a terme per YouGov sobre com ha afectat aquesta decisió i les notícies relacionades amb la possibilitat de desenvolupar efectes secundaris a la popularitat i percepció de seguretat de la vacuna britànica enfront de la resta de vacunes disponibles.

En les dades obtingudes s'aprecia una gran caiguda tant de la percepció de seguretat com de la popularitat de la vacuna britànica en diversos països europeus.

En concret, en tots els països es percep una disminució substancial de la seguretat percebuda. Els resultats obtinguts al mes de febrer passat mostren que, a Alemanya, un 43% responia percebre la vacuna AstraZeneca com a segura, enfront d'un 40% que la considerava insegura. Aquest últim percentatge, segons les dades obtingudes al març, ha ascendit en 12 punts percentuals. Un 55% de la població alemanya no percep ara com a segura la vacuna AstraZeneca, enfront de menys d'un terç de la població (32%) que sí que ho fa.

A França, el percentatge de població que considera insegura la vacuna ha passat d'un 43% a un 63%, mentre que el percentatge de persones que la considera segura descendeix del 33% al 23%. Itàlia i Espanya se situaven com uns dels països de la Unió Europea que percebia major seguretat davant la vacuna AstraZeneca (un 54% i un 59%, respectivament). En tots dos països els percentatges que mostren inseguretat superen al percentatge de població que veu segura aquesta vacuna, situant-se aquest últim en un 36% i un 38%, respectivament.

Els britànics són la població a la qual no han afectat de manera significativa les notícies de la possible creació de trombosi després de posar la vacuna AstraZeneca. Un 77% la considera segura, percentatge similar al 79% que respon pensar que la vacuna Pfizer no és perillosa.

En aquest nou estudi, al costat dels països anteriorment analitzats, entren Suècia i Dinamarca. A Suècia, la vacuna AstraZeneca continua considerant-se segura en un percentatge de població major (43% que percep seguretat enfront del 34% que no la percep). Finalment, a Dinamarca, els percentatges són equitatius tant per a percepció segura com insegura cap a la britànica (42%).

Noticias relacionadas

contador