ep archivo - edreams odigeo viaje londres destino mejores destinos semana santa
EDREAMS ODIGEO - Archivo

El Regne Unit ha vacunat ja, amb almenys una dosi, la meitat de la seva població adulta. Europa, al 10%. Així són les xifres, una realitat que ha portat la Unió Europea (UE) a declarar la guerra a Anglaterra. És una guerra que ja va començar fa mesos, quan els atacs es van focalitzar en AstraZeneca -la Unió Europea va acusar la farmacèutica anglosueca de no complir el contracte de subministrament i va fer públic el document (amb parts censurades)-, i ara aquests es fan extensibles a tot el país.

Europa culpa el Regne Unit que no arriben les vacunes d'AstraZeneca al continent, mentre que el país dirigit per Boris Johnson havia rebut, amb data d'1 de febrer, 10 milions de dosis fabricades en territori de la UE. Ursula Von Der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (CE), ha amenaçat amb bloquejar les exportacions de vacunes cap al Regne Unit, mentre que el Regne Unit ha avisat que la reputació de la UE està en joc si actua d'aquesta manera.

Amb tot, Anglaterra ja ha anticipat que sofrirà una reducció significativa en la quantitat de vacunes disponibles a partir del 29 de març “a causa d'un tall en el subministrament”. Això, mentre a Europa n'esperen més dosi i s'enfronten a l'àrdua tasca d'aconseguir que la població torni a confiar en AstraZeneca després de suspendre l'ús de la seva vacuna, que es reprendrà aquest dimecres a Espanya.

EXCUSES?

L'enfrontament entre AstraZeneca i la Unió Europea al qual vam assistir al gener va evidenciar que el bloc comunitari ha deixat a un costat la seva habitual diplomàcia en aquest assumpte. Llavors, ja va haver-hi veus que van acusar Europa d'utilitzar la farmacèutica de 'boc expiatori' per justificar les deficiències del procés de vacunació al Vell Continent, que va excessivament lent. La companyia CMC Markets a Londres va ser crítica a l'inici de l'any perquè va considerar que la UE, amb els seus atacs a AstraZeneca, només buscava tapar les seves pròpies misèries, i torna a ser molt crítica ara davant aquests plans de la Comissió Europea de bloquejar les exportacions de vacunes al Regne Unit.

"Brussel·les està contemplant la dura mesura com una manera d'accelerar el seu propi pla de vacunació, però Gran Bretanya podria prendre represàlies i detenir les exportacions a Europa continental. Brussel·les addueix una crisi de subministrament de vacunes com a raó per a la possible prohibició de les exportacions, però això fa pudor de pallassada política", afirma categòricament David Madden, analista de CMC Markets a Londres. "La prohibició de les exportacions perjudicarà totes dues parts i, al seu torn, probablement pressionarà els mercats borsaris, ja que es retardarà la reobertura de les economies", afegeix.

"GREUS CONSEQÜÈNCIES" PER A ESPANYA

Tot aquest soroll no li sortirà gratis a cap de la parts, però especialment malament ho passarà Europa de cara a l'estiu, sobretot els països del sud del Continent. Les tensions geopolítiques, sumades als dubtes entorn de la vacuna d'AstraZeneca, no ajuden en absolut. Així, encara que aquest dilluns es va conèixer el resultat favorable d'un assaig realitzat als EUA sobre la vacuna de la farmacèutica, el mal derivat de la suspensió de l'ús d'aquesta davant la por dels efectes secundaris ja està fet a Europa.

"És probable (que les conclusions d'aquest estudi) arribin massa tard per revertir l'enorme mal fet a la reputació (d'AstraZeneca) durant les últimes setmanes perpetrat per diversos polítics europeus. Després d'això, la lenta acceptació de la vacuna és possible que retardi la reobertura econòmica encara més, amb greus conseqüències per a Espanya, Grècia i Itàlia que depenen tant de la temporada de vacances", avisa Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Amb tot, aquest objectiu del govern espanyol de tenir vacunada al 70% de la població per a l'estiu està certament en dubte per molt que l'Executiu es mostri optimista. Els experts precisen que l'important seria conèixer de quin mes s'està parlant quan es refereixen a l'estiu, si principis o finals del període estival. S&P va dir aquest cap de setmana que aquest objectiu és "assolible" al final d'agost en funció de la capacitat dels sistemes regionals de salut pública.

PROLIFEREN LES ACCIONS LEGALS

Enmig de tota aquesta tensió entre el Regne Unit i Europa, a ningú se li escapa que la Unió Europea ha anunciat en les últimes setmanes diverses accions legals contra el Regne Unit que, encara que es produeixen motivades per assumptes que no tenen a veure amb la vacunació, contribueixen igualment a pressionar el país.

Així, la setmana passada la Unió Europea va comunicar que posava en marxa accions legals contra el Regne Unit per canviar unilateralment part de l'acord del Brexit relacionat amb Irlanda del Nord. La UE ja havia advertit amb anterioritat al Regne Unit que la seva decisió de no aplicar les normes que cobreixen els aliments que circulen entre Gran Bretanya i Irlanda del Nord per facilitar el flux de mercaderies violava l'Acord de Retirada del Brexit.

Així mateix, també al final de la setmana passada, Brussel·les va anunciar que portarà el Regne Unit al TUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) per no recuperar 100 milions d'euros concedits a companyies multinacionals a Gibraltar a través d'un règim fiscal que vulnerava les normes europees sobre ajudes d'Estat.

Noticias relacionadas

contador