dl pfizer pharma pharmaceutical pharmaceuticals drugs medicine covid coronavirus vaccine
Sharecast / Pixabay

Lorviqua (lorlatinib), el tractament desenvolupat per Pfizer contra el càncer de pulmó, redueix en un 72% el risc de progressió de la malaltia i el de mort en pacients recent diagnosticats en comparació amb crizotinib, tal com informa la companyia en un comunicat sobre els resultats obtinguts a l'assaig Crown fase 3. Així mateix, el Comitè de Medicaments d'Ús Humà (CHMP, per les sigles en anglès) ha donat l'opinió positiva per a l'autorització de la seva comercialització.

En tot cas, és un tractament de primera línia per a adults amb càncer de pulmó no microcític avançat (CPNM, per les sigles en anglès) positiu per a la quinasa del limfoma anaplàsic (ALK, per les sigles en anglès). Aquesta decisió del CHMP ha de tenir el vistiplau de la Comissió Europea durant els propers mesos.

La sol·licitud es basa en els resultats de l'assaig pivotal fase 3 Crown, durant el qual lorlatinib va ​​reduir el risc de progressió de la malaltia o de mort en un 72% en comparació amb crizotinib. En els pacients amb metàstasis cerebrals mesurables, el 82% dels que van rebre tractament amb lorlatinib van experimentar una resposta intracranial (el 71% va experimentar una resposta completa intracranial), en comparació amb el 23% dels pacients de crizotinib.

L'assaig Crown és aleatori, obert i paral·lel de dos braços en què 296 persones amb càncer de pulmó no microcític avançat ALK+ no tractat prèviament van rebre aleatòriament monoteràpia amb lorlatinib (149 persones) o monoteràpia amb crizotinib (147 persones).

"Aquesta opinió positiva que hem rebut per part del CHMP consolida Lorviqua com una opció eficaç de tractament de primera línia per als que pateixen càncer de pulmó no microcític avançat ALK+ a Europa", ha dit la doctora Cecilia Guzmán, directora mèdica d'Oncologia de Pfizer Espanya.

El càncer de pulmó no microcític avançat representa entre el 80% i el 85% dels càncers de pulmó, que són la primera causa de mort relacionada amb el càncer a tot el món.

contador