- En castellano:La UE investiga el destino de 30 millones de vacunas de AstraZeneca halladas en Italia
- 0,05£
- 0,05%
Les autoritats italianes han descobert gairebé 30 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca amagades a la planta de Catalent Pharma, a Anagni, municipi pròxim a Roma, que estaven llestes per ser enviades al Regne Unit.
Així ho informa el diari italià La Stampa, segons el qual aquestes dosis han estat trobades després d'una recerca iniciada a petició de la Comissió Europea.
Les gairebé 30 milions de dosis són a prop del doble de les rebudes per la Unió Europa fins al moment i, de fet, AstraZeneca va anunciar que durant tot el primer trimestre de l'any seria capaç de lliurar tan sols 30 milions de dosis a tota Europa, en lloc dels 80 milions acordats en un primer moment.
S'especula que una part d'aquestes dosis era fabricada en una planta holandesa, que malgrat no tenir encara l'autorització de l'EMA sí que la té de Londres. Segons fonts de Brussel·les citades pel diari transalpí, "és molt probable que les dosis produïdes a Holanda fossin enviats al Regne Unit en una etapa primerenca".
Aquests enviaments es devien detenir l'1 de febrer, data en la qual va entrar el vigor el reglament de control d'exportacions de la UE. Segons apunten aquestes mateixes fonts, Brussel·les mai ha arribat a donar llum verda a la venda d'aquestes dosis a terres britàniques.
Des de Renda 4 assenyalen la publicació del The NY Times, segons la qual la Comissió Europea podria fer públic avui un projecte de llei que freni l'exportació de vacunes de la UE a la resta del món durant sis setmanes, afectant no sols la vacuna AstraZeneca, sinó també a la de Pfizer i Moderna.
El Regne Unit seria el país més afectat, encara que el Canadà i Israel també en patirien les conseqüències, mentre que els EUA a penes es veuria impactat, ja que el gruix de les vacunes es produeix en territori estatunidenc. La prohibició tampoc afectaria el programa Covax, dissenyat per a l'accés dels països més pobres a les vacunes. La disponibilitat de vacunes és clau per avançar cap a l'objectiu d'immunització del 70%.