Espanya ha decidit blindar-se de cara a aquesta Setmana Santa davant el perill d'una possible quarta onada que treu el cap a l'horitzó. Sanitat va aprovar, juntament amb les les comunitats autònomes (a excepció de Canàries i Balears), un pla conjunt de limitació de la mobilitat entre els dies 26 de març i 9 d'abril. No obstant això, hi ha casos en els quals està permès el desplaçament entre regions, per la qual cosa és important saber què es pot i no es pot fer durant aquestes dates.
El pla aprovat pretén evitar la transmissió comunitària dins d'Espanya, si bé les mesures implantades permeten l'entrada i sortida des de o cap a l'estranger. Això es deu al fet que el nostre país manté obertes les seves fronteres amb la resta de països de la Unió Europea. A continuació resolem alguns dubtes plantejats sobre la mobilitat.
PUC MOURE'M ENTRE COMUNITATS AUTÒNOMES?
Aquesta és la idea principal sobre la qual es fonamenta el pla de contingència aprovat pel Govern per frenar l'avanç dels contagis. Cap persona tindrà permesa la sortida o entrada a les CCAA de la península excepte excepcions que estiguin degudament justificades.
En aquest sentit, els ciutadans podran desplaçar-se a la seva residència habitual o familiar, però únicament a la seva regió d'origen. A més, això ha d'acreditar-se davant el requeriment d'un agent de l'autoritat als diferents punts de control establerts en les carreteres espanyoles.
Així mateix, existeixen altres motius exempts de la restricció com els desplaçaments per assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, cuidar a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables. A aquest grup se sumen les causes relacionades amb l'educació, com l'assistència a centres universitaris i docents o la realització d'exàmens o proves oficials inajornables.
Una altra de les raons que requereixen una justificació per poder passar d'una regió a una altra són les relacionades amb el compliment d'obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals i renovacions de permisos i documentació oficial.
D'aquesta manera, en cap concepte estan permesos els viatges turístics o vacacionals a altres CCAA o els desplaçaments a segones residències situades més enllà de la zona confinada, ni tampoc es pot anar a visitar familiars o reunir-se (aquest últim motiu sí que va estar permès durant les vacances nadalenques).
Respecte a les Illes Balears i Canàries, malgrat que no es tanquen perimetralment durant Setmana Santa, s'han prohibit els desplaçaments a tots dos arxipèlags des de qualsevol part de la península, excepte per motius prèviament esmentats. Encara que els turistes estrangers sí que hi poden viatjar.
NECESSITO ALGUN TIPUS DE JUSTIFICANT PER PODER VIATJAR?
Per facilitar la gestió, algunes comunitats han posat al servei dels seus ciutadans un document o formulari que hauran d'emplenar per poder viatjar, sempre dins de les raons contemplades al pla de mobilitat de Setmana Santa.
Aquestes plantilles es presentaran físicament al moment en què els agents de seguretat el requereixin. Aragó, Catalunya, la Comunitat de Madrid, Navarra i País Basc han estat algunes de les regions que han donat l'opció de justificar el desplaçament amb un document acreditatiu.
ESTÀ PERMESA LA MOBILITAT DINS DE LA MEVA PRÒPIA COMUNITAT?
Sí, encara que depenent de les restriccions imposades per cada comunitat. En el cas de Madrid, les persones no podran desplaçar-se per les Zones Bàsiques de Salut confinades pel govern regional.
A Andalusia es mantindrà el tancament de les vuit províncies fins al 9 d'abril, i a Catalunya els desplaçaments entre comarques només estan permesos si es realitzen individualment o amb convivents de la mateixa bombolla. Galícia és una altra de les comunitats que ha aplicat tancaments al seu interior i ha establert diversos nivells en funció de la incidència: els que superin els 500 contagis per 100.000 habitants estaran tancats.
Per regla general, el toc de queda està establert entre les 23 hores i les 6 hores, amb possibilitat de les CCAA de moure una hora del rang establert, i es manté la prohibició de reunions en espais privats, l'ús obligatori de màscara i el límit de sis persones en terrassa i quatre a l'interior de bars i restaurants.
PUC DESPLAÇAR-ME A ALTRES PAÏSOS?
Aquesta és una de les decisions més criticades i que encara susciten majors dubtes. La paradoxa es troba en què un espanyol no pot desplaçar-se a una altra comunitat, però sí que pot viatjar fora del territori espanyol. Així, es poden realitzar viatges no essencials amb origen o destinació a altres països de la UE. No obstant això, països com Dinamarca, Finlàndia o Hongria tenen vetada l'entrada de no residents excepte per motiu justificat.
Per complir amb la normativa actual, l'aeroport de sortida ha d'estar dins de la regió en què ens trobem. Posteriorment, quan s'arriba al país de destinació cal complir els requisits que exigeixen les autoritats sanitàries. Per norma general, n'hi ha prou amb la presentació d'una PCR amb resultat negatiu, encara que en altres països també és necessari sotmetre's a una quarantena.