El banc nord-americà Wells Fargo ha disparat el benefici al segon trimestre del 2023. Segons ha informat el banc, els guanys entre abril i juny es van elevar fins als 4.938 milions de dòlars, un 57% més que els 3.142 milions aconseguits durant el mateix període de l'any anterior gràcies a la pujada dels tipus d'interès.
"Durant el segon trimestre vam obtenir uns resultats sòlids. Els nostres sòlids ingressos nets per interessos van continuar beneficiant-se de la pujada dels tipus d'interès, i seguim centrats a controlar les despeses. Com era d'esperar, les cancel·lacions netes de préstecs van augmentar respecte al primer trimestre. Els crèdits al consum es van continuar deteriorant lleugerament", ha detallat Charlie Scharf, conseller delegat de l'entitat radicada a San Francisco.
L'augment dels beneficis es va produir tot i que Wells Fargo va registrar una provisió de 1.700 milions de dòlars per pèrdues creditícies. Aquesta xifra és superior als 580 milions de fa un any i als 1.200 milions del primer trimestre.
Els ingressos de la companyia californiana també han augmentat dràsticament durant els darrers 12 mesos, un 20% més. Així, les vendes netes s'han situat en 20.533 milions de dòlars, en comparació amb els 17.040 milions de dòlars del mateix període de l'any anterior. De la mateixa manera, els ingressos nets per interessos van repuntar un 29% fins als 13.163 milions respecte als 10.198 milions del segon trimestre del 2022, mentre que la resta d'ingressos van augmentar un 8%, fins als 7.370 milions.
Scharf també ha detallat que les cancel·lacions comercials van augmentar "a causa d'un petit nombre de prestataris a Banca Comercial, amb pocs signes de debilitat sistèmica a tota la cartera, i a més pèrdues al sector immobiliari comercial, principalment a la cartera d'oficines".
El compte de resultats de Wells Fargo mostra que els préstecs van augmentar un 2% fins als 945 milions d'euros, mentre que els dipòsits i els actius sota gestió van disminuir un 7% i un 1% fins als 1.347 milions i 1.878 milions de dòlars, respectivament.
"Vam tenir un augment de 949 milions de dòlars en la provisió per a pèrdues creditícies, principalment per préstecs d'oficina de béns arrels comercials, així com per majors saldos de préstecs de targetes de crèdit. Encara que fins ara no hem registrat pèrdues significatives a la nostra cartera d'oficines, ens estem reservant per a la feblesa que esperem que es manifesti en aquest mercat amb el temps”, ha afegit el CEO de Wells Fargo.
Les despeses no financeres del banc van augmentar al voltant de l'1% interanual, enfront d'un increment d'aproximadament el 20% dels ingressos totals. Wells Fargo també ha anunciat que va gastar 4.000 milions de dòlars en la recompra de 100,2 milions d'accions durant el trimestre.
Scharf ha assegurat que Wells Fargo "segueix sent fort" i que l'economia nord-americana "segueix funcionant millor del que molts esperaven". Així, el banquer ha avisat que, "encara que és probable que continuï l'alentiment econòmic i hi continuï havent incertesa, és molt possible que el ventall d'escenaris es redueixi als propers trimestres".
"Seguim preparats per a una varietat d'escenaris i el nostre ferm compromís amb el nostre desenvolupament del risc i el control, juntament amb el nostre enfocament continu en la gestió del risc financer i de crèdit, ens permet donar suport als nostres clients al llarg dels cicles econòmics", ha apuntat.
Alhora, el CEO de Wells Fargo ha destacat que el recent test d'estrès de la Reserva Federal ha confirmat que Wells Fargo "manté una sòlida posició de capital, cosa que reflecteix el valor de la nostra franquícia i els avantatges del nostre model operatiu". El coeficient CET1 de la companyia californiana va ser del 10,7%, 1,5 punts percentuals per sobre del mínim reglamentari actual, i 1,8 punts percentuals per sobre del nou mínim reglamentari previst a partir del quart trimestre d'aquest any.
Finalment, Scharf ha indicat que esperen recomprar més accions ordinàries aquest any, tot i que ha subratllat que “creiem que continuar mantenint un important excés de capital és prudent fins que hi hagi més concreció sobre els nous requisits de capital bancari”.