ep archivo   estand de vodafone en el mobile world congress mwc 2023
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'operadora britànica Vodafone ha anunciat que planeja acomiadar al voltant d'11.000 treballadors durant els propers 3 anys com a part d'una simplificació de plantilla tant a la seu central de la companyia com als mercats locals.

  • 0,75£
  • -0,58%

“Avui anuncio els meus plans per a Vodafone. Els nostres resultats no han estat prou bons. Per obtenir resultats constants, Vodafone ha de canviar. Les meves prioritats són els clients, la simplicitat i el creixement. Simplificarem la nostra organització, eliminant la complexitat per recuperar la nostra competitivitat. Reassignarem recursos per prestar el servei de qualitat que esperen els nostres clients i impulsar el creixement des de la posició única de Vodafone Business”, ha anunciat Margherita Della Valle, nova consellera delegada del grup, durant la presentació de resultats de la companyia.

Segons l'últim informe anual, la companyia cotitzada a l'FTSE 100 ocupa al voltant de 104.000 persones. Les retallades, que segueixen l'estela del pla d'estalvi de costos de més de 1.000 milions d'euros anunciat al novembre passat, són la primera gran decisió de Della Valle des que fos ratificada com a CEO de l'entitat al mes passat.

I és que, malgrat que el benefici de la companyia s'ha disparat fins als 12.300 milions d'euros (+340%), no ha complert les expectatives del mercat. Cal assenyalar que, com destaca la companyia, bona part d'aquest augment dels guanys es deu a la venda parcial de Vantage Towers a KKR i GIP.

Els ingressos del grup tampoc no han convençut el consens. Les vendes de la companyia van augmentar un 0,3% el darrer any, fins als 45.706 milions d'euros, però els ingressos procedents de serveis van cedir fins als 37.969 milions des dels 38.203 milions anteriors. A més a més, el resultat abans d'impostos (ebitda) es va reduir un 1,3%, fins als 14.700 milions d'euros, per sota de les previsions de l'empresa. Tampoc no es van complir les previsions respecte al flux de caixa lliure ajustat, ja que aquesta mètrica es va situar als 4.800 milions d'euros enfront dels 5.300 milions previstos per la companyia britànica.

Vodafone ha atribuït aquests resultats al mal exercici del seu negoci a Alemanya, el mercat més gran de la companyia. Segons la companyia, el negoci alemany segueix "sota pressió", amb una caiguda dels ingressos per serveis de l'1,6% i una retallada de l'ebitda després d'arrendaments (ebitda-AL) ajustada del 6,1%. Cal recordar que el CEO de la filial alemanya va anunciar fa un parell de mesos que la companyia planejava retallar el 6% de la plantilla, una mica més de 1.300 treballadors. Així mateix, Vodafone ha anunciat que es continuarà amb la política de preus i es durà a terme una “revisió estratègica” a Espanya.

Amb vista al proper exercici fiscal, la companyia espera que l'ebitda-AL de la companyia sigui "àmpliament pla" al voltant del nivell dels 13.300 milions d'euros, una vegada tinguda en compte la venda parcial de Vantage Towers i la desinversió a Hongria, i que el flux de caixa lliure se situï als 3.300 milions d'euros, “reflexant els moviments previstos de capital circulant, interessos i dividends”.

Així mateix, segons informa Sky News, Vodafone podria haver contractat Akira Partners, una empresa d'assessorament independent especialitzada en operacions als sectors de les telecomunicacions, per ajudar-lo a vendre una participació a la seva divisió d'Internet de les Coses (Internet of Things, IoT).

D'acord amb aquesta font, la companyia britànica podria estar interessada a vendre fins al 49% de la seva divisió d'IoT, el valor del qual podria rondar els 1.000 milions de lliures. Una venda minoritària podria suscitar l'interès d'empreses de capital risc, expliquen des de Sky.

Noticias relacionadas

contador