unilever redit son interet pour les produits grand public de gsk

La multinacional britànica Unilever ha aconseguit un benefici de 3.900 milions d'euros al primer semestre de l'any. Segons ha anunciat la companyia, aquesta xifra suposa un 20,7% més que els guanys aconseguits durant el mateix període de l'any anterior, que es van situar als 3.216 milions d'euros.

Així mateix, les vendes de la companyia van créixer fins als 30.400 milions d'euros entre el gener i el juny, dels quals 15.700 milions van correspondre al segon trimestre. Així, el creixement subjacent de les vendes al primer semestre va ser del 9,1%, amb un 9,4% procedent dels preus i un -0,2%, del volum de vendes. A més, el benefici net de les 'joint ventures' va ser de 118 milions d'euros, un augment de 21 milions d'euros en comparació amb el 2022, principalment impulsat per les empreses conjuntes Pepsi-Lipton.

"Com que el creixement dels preus subjacents s'ha moderat seqüencialment des del 13,3% del quart trimestre del 2022, els volums es van mantenir pràcticament estables, amb un augment dels resultats en Bellesa i Benestar i Cura Personal que va compensar els descensos de volum en altres sectors", expliquen des de la companyia, alhora que subratllen que continuen centrant-se "en la salut i la competitivitat del negoci a llarg termini, alhora que desenvolupem la cartera en espais i canals d'alt creixement".

Després de conèixer aquestes xifres, els títols de la companyia que cotitzen a la borsa d'Amsterdam repunten per sobre del 5%. Des del començament d'any, el valor ha pujat un 4%.

Per divisions, el segment de Bellesa i Benestar va augmentar les vendes subjacents un 9,1% durant el semestre, fins als 6.200 milions d'euros, i un 8,8% més durant el trimestre, fins als 3.100 milions d'euros. El creixement del volum del 3,8% es va deure al continu creixement de dos dígits en el segment Bellesa de luxe i Salut i Benestar, així com al fort creixement de "Cura capil·lar".

La companyia també ha detallat que els ingressos subjacents dels productes de Cura personal van augmentar un 10,8%, impulsats pels preus i un creixement del 3,2% en el volum, amb fortes vendes dels seus desodorants. "Cura de la Llar va créixer un 8,4%, amb volums gairebé plans als mercats emergents i a la baixa a Europa. Nutrició va créixer un 10,4% amb un fort creixement dels Adreces, mentre que els volums subjacents del -1,9% reflecteixen un mercat europeu difícil. El creixement subjacent de les vendes de Gelats va ser del 5,7%, amb un descens dels volums del 5,2% a causa del segment de gelats a domicili”, afegeixen.

Les vendes als mercats emergents van créixer un 10,6% amb un augment dels preus del 10% i un retorn a un creixement positiu del volum del 0,6%. Per part seva, Amèrica Llatina ha registrat un creixement subjacent de les vendes del 16,3%, amb una moderació dels preus i un augment del volum de l'1,6%. Al seu torn, el sud d'Àsia va créixer dos dígits gràcies als preus i part del volum, impulsat per l'Índia, mentre que la Xina va créixer un 7,9%, amb millors volums després de l'aixecament de les restriccions relacionades amb la pandèmia, i els ingressos procedents del sud-est asiàtic van créixer de manera moderada a causa del descens de vendes a Indonèsia i de l'augment del volum a la inflació.

D'altra banda, les vendes als mercats desenvolupats van augmentar un 6,9%, amb un 8,4% procedent dels preus i una reducció de l'1,4% del volum. Els volums es van mantenir "bé" a Amèrica del Nord, mentre que el creixement dels preus subjacents va continuar sent elevat a Europa, atesa la seva major exposició a categories amb una important inflació de costos.

Els costos financers nets van augmentar en 32 milions d'euros fins als 259 milions el 2023. L'augment es va deure en gran mesura al cost més gran del deute en bons i divises. Això, expliquen, es va veure parcialment compensat per uns majors ingressos per interessos i un crèdit més gran per interessos de les pensions. Unilever espera que els costos financers nets se situïn entre el 2,5% i el 3,0% del deute net mitjà per al 2023.

El flux de caixa lliure va pujar als 2.500 milions d'euros al primer semestre, 300 milions més que entre el gener i el juny del 2022, a causa del major benefici operatiu. De la mateixa manera, el deute net va créixer en 700 milions des del desembre fins als 24.300 milions d'euros. Segons la companyia, aquest augment es deu al pagament de dividends i al programa de recompra d'accions de 750 milions d'euros completat al primer semestre d'aquest exercici.

De cara al que resta d'exercici, Unilever ha millorat les previsions i ara contempla un "fort" creixement de les vendes subjacents de més del 5% i que el creixement dels preus es continuï moderant. "La nostra previsió d'inflació neta de materials per al 2023 és d'uns 2.000 milions d'euros, dels quals 400 milions es preveuen el segon semestre. Seguim esperant una modesta millora del marge operatiu subjacent per a tot l'any, com a reflex d'un marge brut més gran i una inversió més gran en les nostres marques", detallen.

"Els resultats d'Unilever al primer semestre posen en relleu les qualitats que em van atraure de l'empresa: una presència mundial incomparable, una cartera de grans marques i un equip de persones amb talent. La meva primerenca immersió en el negoci ha confirmat la meva creença en els sòlids fonaments d'Unilever. La tasca que tenim al davant és aprofitar aquests punts forts, recolzats pel nostre model operatiu simplificat, per millorar el rendiment i la competitivitat. Aquesta és la nostra prioritat absoluta i significarà centrar-nos més i millorar l'execució, amb innovacions recolzades per la ciència i les inversions darrere de les nostres marques”, ha assenyalat Hein Schumacher, CEO de la companyia radicada a Londres.

contador